Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kajsa Bergqvist vann VM-guldet — brons till Green

En kom från hälsenebrott, gips och jäkelskap och tog guldet.
En från ingenstans och vann bronset.
Kajsa Bergqvist och Emma Green — vilka svenska supertjejer.
—  Den bästa kvällen i mitt liv, säger Kajsa.

Annons
Kajsa som i höstas för andra gången i livet fick lära sig att gå igen, hoppade rakt in i den svenska idrottshistorien med elegans, explosivitet och glädje.
Emma som så sent som i våras inte vågade tänka Helsingfors och VM i en och samma tanke, slog sensationellt till med brons i debuten.
 Det här betyder allt för mej. Jag har tävlat i VM sedan 1995 och varit så nära så många gånger. Jag har drömt om det här guldet så länge. Nu kan jag knappt fatta att det blev mitt, säger Kajsa.
 Det var oerhört mycket känslor i varje hopp i kväll. Jag ville så gärna ha det här guldet.
Hon flög över 1,85, 1,89, 1,93, 1,96 och 1,98. Ingångshoppet var redan det gott och väl över två meter. När hon avslappnad tagit skuttet över 1,96 vände hon blicken mot tränaren Yannick Tregaro och skrattade.
Ingen annan klarade den höjden i första försöket och där lade den 28-åriga inflyttade monegasken några fingrar på guldmedaljen.

Howard hängde på
Men det som såg ut att blir ett säkert grepp utvecklade sig till en rysare. Kajsa missade första på 2,00, men tog i andra. Howard rev sina första två försök.
En bom till och svenskt guld då klarade Howard.
Ribban upp på årsbästahöjden 2,02. Kajsa daskade till låren, andades tungt, stack iväg, upp och över.
 Jag var spänd, nervös och oerhört fokuserad genom hela tävlingen, inte alls som hon, säger Kajsa och nickar åt Howard på stolen bredvid henne på den internationella presskonferensen.
 Jag satte allt på att klara i första försöket på 2,02.
Det gjorde hon.
Och först då blev det för högt för amerikanskan. Tre rivningar senare av Howard och guldet var klart.

Hoppade för världsrekordet
Tårar och ärevarv fick vänta. Kajsa beordrade upp ribban på nya världsrekordhöjden 2,10, en centimeter högre än vad bulgariskan Stefka Kostadinova klarade i Rom för 18 år sedan.
För högt, men en vink om nästa mål.
 Det är inte alla dagar man känner sån kraft. 2,10 är ett av de främsta friidrottsrekorden, men det är inte omöjligt. Jag hade två hyggliga försök och Stefka får nog börja passa sig, säger Kajsa.
Med guldet blev hon första svensk i den 20-åriga VM-historien att vinna tre medaljer. Efter bronsen 2001 i Edmonton och 2003 i Paris kom det efterlängtade guldet. Länge inte alls planerat, länge utom räckhåll men så varmt och innerligt efterlängtat.
Redan den 29 maj i Malaga klev hon över 2,00 i första tävlingen. Två centimeter till i Helsingfors och Sveriges femte världsmästare genom tiderna heter Kajsa Bergqvist.

Puss på dig, Yannick!
När gulddramat mellan Kajsa och Howard pågick som mest sprang Emma Green raka vägen ut mot läktaren och kysste tränaren och pojkvännen Tregaro mitt på munnen. Det sensationella bronset var klart och det hamnade inte i skuggan av Kajsas drömguld.
 Hennes brons är en minst lika stor prestation som Kajsas guld, säger förbundskaptenen Thomas Engdahl.
20-åringen från Bergsjön knäckte ryskan Anna Tjitjerova genom att klara 1,96 nytt personbästa i andra försöket. Tjitjerova kunde inte svara genom att klara 1,98 och Green växte upp i himlen.

Mer läsning

Annons