Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kajsa och friidrottstjejerna flög mot höjderna

Kajsa Bergqvist lyfte mot världsårsbästa 2,01 — och de svenska friidrottsdamerna tog sensationellt klivet upp i Europacupens superliga efter att ha slagit storfavoriten Spanien med tre poäng.
—  Det var inte någon som trodde det var möjligt. Inte jag heller. Det är helt otroligt, säger Kajsa Bergqvist.

Annons
Det har gått elva månader sedan Kajsa Bergqvist slet av hälsenan. Vägen tillbaka har varit lång. Hon fick först lära sig gå igen, sedan springa och till slut hoppa.
 Det har varit vissa perioder då det känts ganska svårt, berättar Bergqvist.
Men redan nu är hon bäst i världen igen. Bergqvist tog två meter i smygpremiären i Malaga i slutet av maj och förbättrade sitt världsårsbästa till 2,01 på Gavlestadion på söndagen.
 Nu är jag tillbaka på den nivå jag var när jag blev skadad kanske ännu bättre, säger hon samtidigt som det brunbrända ansiktet spricker upp i ett stort leende.
 Jag hoppade bättre nu än i Malaga, men jag hoppar fortfarande mycket på kraft. Jag har mer kraft i benen än vad jag har någonsin har haft.
När tekniken börjar fungera fullt ut tror också tränaren Yannick Tregaro att hon som redan är bäst i världen kan hoppa ännu högre.
Under söndagen besegrade Bergqvist spanjorskan Ruth Beitia, som tog silver i inomhus-EM i Madrid. Bergqvists åttapoängare säkrade i stort sett också den sensationella segern i Europacupens andradivision, som något ologiskt heter First League, vilket gör att damlaget nästa år ska tävla i Super League.
Det svenska damlaget har aldrig tidigare varit i närheten av Europacupens högsta division. Baserat på förhandstips och årsbästa skulle svenskorna sluta kring fjärde plats i Gävle. I alla fall skulle laget vara chanslöst mot stjärnspäckade Spanien. Inte ens förbundskaptenen Thomas Engdahl trodde på en realistiskt chans att rubba storfavoriten.
 Nej, det trodde jag aldrig. Det här var otroligt starkt av tjejerna att slå Spanien, summerar Engdahl.
Namn som Kajsa Bergqvist, Carolina Klüft och systrarna Jenny och Susanna Kallur strålade som de stjärnor de är. Klüft vann längdhoppet på världsresultatet 6,91 i medvind (2,1 m/s). Systrarna Kallur bärgade också åttapoängare på 100 meter häck och 200 meter. Susanna utklassade tidigare OS-tvåan Glory Alozie i häckloppet.
Men även okända förmågor som Lena Aruhn och Christin Johansson var hjältinnor i skuggan av stjärnorna. Den 27-åriga friskvårdsterapeuten Johansson satte personligt rekord med nästan 15 sekunder när hon var tvåa på 5 000 meter, en gren där hon statistiskt var en av de sämsta.
Den 35-åriga veteranen Aruhn har tidigare i livet besegrat anorexin efter sju år lång kamp. Under helgen i Gävle tog hon hem tre grensegrar. Aruhn vann individuellt på 400 meter och förde pinnen i mål som segrare i båda stafetterna. Laget på 4 x 400 meter som också innehöll Emma Björkman, Carolina Klüft, Ellinor Stuhrmann noterade svenskt rekord i den avgörande slutgrenen. Tiden 3.31,26 är en förbättring med en sekund och en tiondel.
Den segern innebar att Sverige vann Europacupens First League på 134 poäng, tre poäng före Spanien.
Nästa år möts nationerna igen när Super League avgörs i Malaga. Tvåan Spanien får nu en friplats som arrangerande land och antalet nationer utökas till nio.
Europeiska friidrottsförbundet hade inte heller räknat med de svenska tjejernas skrällresultat.

Mer läsning

Annons