Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kammerling och Alshammar enkelt till final

Det blir två svenskor i VM-finalen på 50 meter fjäril.
Både Anna-Karin Kammerling och Therese Alshammar tog det lugnt i semifinalen och gick vidare med tredje respektive sjunde tid.
Däremot blev det ingen final på 50 meter fritt för Stefan Nystrand.

Annons
Det blev en ny världsrekordkväll i sim-VM med två nya rekord.
För svensk del handlade om semifinaler och det gick både och.
Anna-Karin Kammerling hade tredje tid i semifinalen på 50 meter fjäril med 26,71 och Therese Alshammar noterade sjunde tid med 26,98.
Danni Miatke, Australien, var snabbast med 26,30.

Heatseger
Svenskorna gick i samma semifinal och Kammerling vann heatet.
 Jag tryckte på i början tills jag kände att jag hade koll. Det känns skönt att känna att allt finns där. Sedan bevakade jag bara ledningen, sade Kammerling som har världsrekordet på distansen med 25,57.
Alshammar, delad världsetta i år med 26,30, släppte också när hon tyckte läget var under kontroll.
 Semifinalen känns onödig. Jag var med till 25 meter och sedan slappnade jag av. Jag andades också, men i finalen blir det inte tid för sånt.
Bägge svenskorna är medaljkandidater på sträckan. Kanske blir det en helsvensk kamp om guldet. Även om Miatke var snabbast av semifinaliserna var inte Kammerling imponerad:
 Hon lär ju ha gått ett maxlopp, sade Kammerling.

Tungt för Nystrand
För Stefan Nystrand tog det däremot stopp i semifinalen på 50 meter fritt. OS-fyran hade bara tolfte tid i semifinalen med 22,44 och var 18 hundradelar från en final. Nystrands tid var 36 hundradelar över hans eget svenska rekord som han satte i OS-finalen i Aten.
 Jag verkar inte ha det bästa inom mig just nu. Jag är inte tillräckligt spetsig, sade Nystrand.
Roland Schoeman, Sydafrika, hade den bästa semifinaltiden med 22,09.
Det blev tvåa nya världsrekord i fredagens finalpass. Aaron Peirsol, USA, putsade sitt eget rekord med åtta hundradelar till 1.54,66 när han vann 200 m rygg och Leisel Jones, Australien, slog till på 200 m bröstsim. Hon sänkte amerikanskan Amanda Beards tidigare rekord med 72 hundradelar till 2.21,72. Båda vann sina finaler överlägset, Peirsol med nästan två sekunder och Jones med drygt fyra.
Hittills har det bjudits på sju världsrekord i VM.

Mer läsning

Annons