Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ozan om skaderisken: "Ligger parallellt med golf"

/
  • Rickard Nordstrand och Aschwin Balrak vid en K1-gala på Hovet i Stockholm 2007.

För tio år sedan ville idrottsministern förbjuda idrotten i Sverige.
På lördagen kommer kampsporten K1 till Borlänge.
– Enligt skadestatistiken ligger vi ungefär parallellt med bordtennis och golf, säger Kickboxningsförbundets ordförande, Håkan Ozan.

Annons

Debatten om hur farligt det är med kampsport är ständigt i ropet, inte minst då MMA de senaste åren har fått en hängiven publik i Sverige.

Frågan var på tapeten för bara några veckor sedan, då Alexander "The Mauler" Gustafsson fick ta emot ordentligt med smällar mot huvudet i sin förlustmatch på den stora UFC-galan i Stockholm.

När det gäller K1 var kritiken som mest högljudd i mitten av 2000-talet, då den dåvarande socialdemokratiske idrottsministern, Bosse Ringholm, var en av dem som ville förbjuda sporten i Sverige.

– Jag brukar säga att han var vår idrotts stora, ofrivillige välgörare. Baserat på fördomar och utan att vara insatt i hur idrotten utövas, så såg han framför sig att någon stod framåtlutad och sparkade någon annan i huvudet, som någon sorts organiserad misshandel, säger Håkan Ozan, som är ordförande i Kickboxningsförbundet och som även kommer att vara huvuddomare på galan i Borlänge.

– Utövar man det själv, så vet man hur regelverken ser ut. En nybörjare får aldrig möta en avancerad, man är alltid på lika nivåer. Det är otroligt svårt att lyckas sparka den andre i huvudet och den är i så fall precis lika duktig på att undvika att bli träffad i huvudet.

Känns det som att kritiken har minskat sedan dess?

– Det finns alltid folk som ropar "varg", och det kommer det alltid att göra. Det jag personligen har svårt för är när man säger att "jag tycker inte om att utöva kampsport och har svårt för det. Därför borde inte ni hålla på med det." Det är ett sorts förmyndarskap som inte gör sig i en demokratisk värld.

– Jag har full respekt för att det alltid kommer att finnas folk som själva inte identifierar sig med det risktagandet som det faktiskt innebär att utsätta sig för kampsport. Men har man inte testat, så borde man testa, för det är fantastiskt roligt.

Hur stora risker är det?

– Enligt skadestatistiken ligger vi ungefär parallellt med bordtennis och golf. Det var också det som blev Bosse Ringholms fall i frågan. Ska skadestatistik vara utgångspunkt för att en idrott ska förbjudas så ryker fotboll, ishockey, bandy, innebandy... alla våra stora folksporter har väsentligt större skadefrekvens jämfört med kampsport.

Ozan, som själv varit aktiv sedan åttiotalet, konstaterar att allvarliga skador är sällsynta och att hjärnskador knappt existerar.

– Det är sällan några skador som går till försäkringsstatistiken, just för att de inte är tillräckligt allvarliga. Det värsta jag har sett när vi har tränat var en som trampade på ett trasigt glas.

– Inom thaiboxningen infördes det MRT-scanning (magnetröntgen) regelbundet när vi skulle gå match. Det togs bort efter ett antal år, för det visade sig vara överflödigt. Det fanns egentligen inga hjärnskador som kunde påvisas. Man brukar säga att det är lite mer sådant i traditionell boxning.

Så boxning är farligare är K1?

– Det kan jag inte svara på. Men statistiskt sett så brukar det sägas så, att huvudet utsätts mer. I sporter som K1 och MMA får du lite ont i låret, lite på näsan, lite på armarna och lite på revbenen. Det blir en mer jämn fördelning.

Håkan Ozan konstaterar att lördagens gala i Borlänge håller en ovanligt hög klass för att arrangeras i Sverige.

– Den håller otroligt hög internationell klass. Det är den absoluta Sverigeeliten och vi har ju en titelmatch om den Skandinaviska proffstiteln. Det är nog de bästa som går att få tag på i Skandinavien som är på plats.

Mer läsning

Annons