Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan missa hemma-SM

/
  • Stockviks Anders Svanebo har fått stora delar av säsongen förstörd på grund av sjukdom. I helgen är det tänkt att han ska köra två lopp och känna sig för inför nästa veckas SM, som arrangeras av hans egen klubb.

SM-succé och världscup-starter förra vintern och träning med A-landslaget inför denna säsong.
Förhoppningarna på Stockviks Anders Svanebo var stora – tills Östersundsparasiten ställde till det.
Nu finns risken att det inte blir någon Svanebo alls på hemma-SM, då kusinen Andreas ska tävla i vintertriathlon.

Annons

Anders Svanebo var Stockviks mest framgångsrike åkare förra säsongen och blev inför 2010/11 uttagen i utvecklingslandslaget, Team 2015.

– Anders är jäkligt duktig och vi tror mycket på honom. Han var väldigt stark hela sommaren och hösten och fick åka på träningsläger med A-landslaget, där han gjorde bra ifrån sig. Men sedan har ett virus spökat för honom, säger Team 2015:s lagkapten Lars Selin.

Svanebo blev sjuk inför säsongspremiären och senare åkte han även på Östersundsparasiten.

– Jag har känt mig väldigt trött i kroppen, varit matt och fått huvudvärk så fort jag höjt träningsdosen, berättar han.

– Jag har tagit massvis med prover och väntar ännu på svar från några. Tarmfloran har kanske blivit förstörd av parasiten.

Sedan årsskiftet har Anders Svanebo bara gjort en enda tävling och fick då huvudvärk igen. I helgen ska han testa på nytt, i ett lopp i Härnösand på lördag och sen i Södra berget runt på söndag.

– Funkar det då ska jag försöka köra det jag kan på SM. Om det inte funkar får jag fundera över om det är värt det, då får jag kanske ta och gå till botten med det här. Det är ju dumt att förstöra något inför framtiden.

Det återstår alltså ännu att se om det verkligen blir något tävlande på hemma-SM. Men om det skulle bli det så tonar Stockviksåkaren förståeligt nog ned förväntningarna. I fjol tog han, Andreas Svanebo och Magnus Engström SM-silver i stafetten och tillsammans med Engström kom Anders Svanebo fyra i sprintstafetten. Dessutom körde Anders Svanebo in som sexa på 15 km fristil.

– Man kan inte förvänta sig något liknande nu. Målsättningen har varit topp-10 på egentligen alla distanser, men med tanke på den uppladdning jag haft är det kanske mer realistiskt med platserna 20-30. Det är så små marginaler.

Någon som definitivt inte kommer till start under hemma-SM är Anders kusin Andreas Svanebo (som förutom stafett-silvret även tog SM-brons på femmilen i fjol).

– Andreas ska åka iväg på en deltävling i världscupen i vintertriathlon. Vi vet att han har en dubbel satsning och väljer utifrån vad som känns viktigast för tillfället. Sen är han säkert med när det är dags för SM-stafett i Piteå och SM-femmilen i Bruksvallarna, säger Stockvik SF:s ordförande Kristina Göransson Rudberg.

Mer läsning

Annons