Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaptenerna underskattar inte Bulgarien

/
  • STOCKHOLM 20050902Olof Mellberg under presskonferensen med svenska landslaget i fotboll p Scandic park hotel i Stockholm, 2 september, 2005. Imorgon mˆter Sverige Bulgarien p RÂsunda i en VM-kval match.Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX Code 50010

En ny målfest som förra sommarens 5—0 i EM-slutspelet? Eller något i stil med de 3—0 i Sofia i påskas? Glöm sådan funderingar hos Lars Lagerbäck och Olof Mellberg.

Annons
Det är redan mycket snack om VM trots att fyra kvalmatcher återstår och inget är klart.
Lagerbäck har känt vibrationerna.
Dagen innan VM-kvalet mot Bulgarien på Råsunda varnade han alla för att gå i underskattningens och högmodets djupa fälla.
 Det känns som om uppfattningen nu är att det här är en jättelätt match för Sverige. Så är det ju inte. Dom gav oss fullt skägg en 30-45 minuter i Portugal och Sofia.
 Det här är inget dåligt lag vi möter. Dom har en hög individuell skicklighet. Vi måste spela så nära hundraprocentigt vi kan, annars kan det bli problem. Det finns få lätta matcher på den här nivån, säger fotbollslandslagets förbundskapten.

Starkare Bulgarien nu
Han sätter etiketten \"lurig match\" på lördagens kval och bygger det på erfarenheterna från de senaste två matcherna och den prägel förbundskaptenen Hristo Stoitjkov satt på Bulgarien det senaste halvåret.
Lagerbäck har noga studerat videon från bulgarernas 31-seger mot Turkiet i augusti.
 Det känns som om dom utvecklat sitt lagspel en hel del. Det känns som om spelarna har en god relation, om man säger så. Det finns en samarbetsvilja och stor glädje när dom gör mål. Laginsatsen mot Turkiet var bra.
Lagkaptenen och mittbacken Olof Mellberg påpekar också att 80 på två matcher ingalunda ger en rättvis bild av det verkliga styrkeförhållandet mellan landslagen.

\"Maximal utdelning\"
 Därnere (Sofia) hade vi maximal utdelning. Vi hade egentligen inte så många fler målchanser än de tre vi gjorde mål på. Det var trots allt dom som dominerade spelet och kom med mycket inlägg och låg på kraftigt första halvtimmen. Vi hade bra flyt. Jag vet inte om 30 riktigt speglar den matchen så bra, säger Mellberg.
Att spelarna skulle förledas att underskatta Bulgarien slår Mellberg helt bort.
 Vi underskattar dom inte. Det gjorde vi inte senast heller. Det är få matcher som vi spelat som vi känt att underskattning varit ett problem.
Koncentrerat lagförsvar och offensiv effektivitet hette grundbultarna bakom segern i Sofia.
Det vill Lagerbäck se även på Råsunda inte en upprepning av det bitvisa defensiva virrvarret i träningsmatchen mot Tjeckien för några veckor sedan.
 Det kan räcka att en mittfältare går bort sig så har man \"en i baken\" mot ett lag som Bulgarien. Det finns vissa inslag i vårt försvarsspel som vi inte gjorde så bra mot Tjeckien. Hela laget måste göra en hundraprocentig försvarsinsats. I och med att vi är lite offensivare nu, så tror jag det är det viktigaste för spelarna att tänka på.
 Vi har ett grundspel som fungerar bra. Det är mest att vi är skärpta när det gäller omställningar till försvarsspel så att vi inte blir övermodiga.

Mer läsning

Annons