Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin går som ett Spjut

/

1991 då O-ringen avgjordes i Västmanland lade tre Medelpadsfostrade tjejer rabarber på alla tre damelitsegrarna.
Arja Hannus vann seniorklassen, Sundsvalls OK:s Karin Hellman toppade den äldsta damjuniorklassen och Timrå SOK:s Britta Backlund visade konkurrenterna ryggen i den yngsta damjuniorklassen.
Samtidigt slogs Lars Holmquist om etappsegrarna i herrklassen.
I dag är det enbart Karin Hellman som platsar i den översta elitklassen som numer döpts om till Superelit.

Annons
Men sedan sju år representerar 34-åringen IK Hakarpspojkarna och efternamnet är numer Spjut sedan hon gift sig med chefen på Media Spjut AB där hon jobbar som projektledare och skribent. Bland annat gör man Bandyförbundets och Handbollsförbundets tidskrifter.
Den 8:e februari blev hon och maken Bengt lyckliga föräldrar till dottern Clara.
Bara någon vecka efter nedkomsten drog hon på sig träningskläderna och satte igång att träna för att i första hand försöka hjälpa IK Hakarpspojkarna till segern och i andra hand för att åter ta en plats i ett av Sveriges absolut bästa landslag Orienteringslandslaget.
Jag körde för hårt och överansträngde ryggen och rumpan, berättar Karin som sedan fört en kamp med tiden för att komma i hyfsad form för O-ringen på sin "nya" hemmaplan.
Innan kärleken förde henne till Vätterns sydspets så hann hon med att i Sundsvalls OK:s färger förvandlas från lovande ungdom, juniorlandslagslöpare och B-landslagslöpare.
Väl i Jönköping tog hon steget upp till A-landslaget och World Cup-tävlande med bland annat en femteplats på EM-sprinten 2002.
Någon VM-start har det inte hunnit bli än för Karin Spjut.
Men det har hon tänkt ändra på.
I första hand är det nästa års VM i Danmark som siktet är intällt på, sen får vi se. Jag är sugen på elitorientering igen och tänker satsa så länge som jag tycker det är kul att tävla på den här nivån, berättar Karin som var med på O-ringen redan 1983 då tävlingen senast gick i Småland.
Då var hon 12 år och det bestående minnet var att hon tvingades stå utanför discot och hörde hur man spelade Let's dance med David Bowie.
Sex år senare i Östersund slog hon sen till med seger i klassen D18E.
I en rafflande spurtstrid mot Lena Hasselström från Luleå och Karolina Arevång från Oxelösund drog Karin längsta strået. Bägge VM-drottningar som seniorer, Lena flerfaldig VM-guldmedaljös i SkidO och Karolina nu senast världsmästarinna vid VM i Västerås i höstas. Något Karin alltså har kvar att vinna. Liksom damernas huvudklass i O-ringen
Även om jag vann två år senare så är den första segern det roligaste minnet, säger Karin som efter de tre inledande etapperna ligger tolva, sjutton minuter efter Jenny Johansson från Ulricehamn.
Förutom alla trevliga O-ringenminnen från åren i Sundsvall, där hon fortfarande har pappa Gunnar och mamma Ulla kvar uppe i Bydalenområdet, så är naturligtvis de tre 10-milasegrarna med Annika Zell, Katarina Allberg (numer Smith), Karin Noborn och Annika Andersson guldkorn i en framgångsrik karriär.
I början av O-ringenveckan firade hela Hellmansklanen, det vill säga fem syskon och pappa Gunnar traditionsenligt mamma Ullas födelsedag hemma hos Karin i Jönköping. En stad hon bara har gott att säga om.
Jag har ingen längtan tillbaks till Sundsvall. Vi trivs utmärkt här och orienteringsmässigt så har man nära till i stort sett alla större tävlingar i Sverige, avslutar Karin Spjurt.
Nästa år hoppas hon kunna delta i Hälsinglands O-ringentävlingar i Mohed som VM-löpare.
Att hon kommer att gå som ett Spjut behöver ingen betvivla.
Per Nylander

När Sundsvalls OK:s Eddie Edström efter onsdagsegern åter fick nöja sig med andraplatsen i H10-klassen klev Selångers Maja-Lisa Bergström fram och fixade en etappseger åt Medelpad.
Jag var så besviken efter onsdagens femminutersmiss på ettan att det här kändes jättebra. Men jag har nog ingen chans att slå Kerstin Granstedt sammanlagt även om jag plockade in några minuter i dag, sade Selångersveteranen innan hon ropades fram som segraren på secenen i klassen D 70.

Mer läsning

Annons