Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karolina siktar på VM igen

Hon la karriären på hyllan och satsade på familjen.
Då kom suget tillbaka — vilket tog henne till VM-guld.
Och trots dagissjukdomar och sömnlösa nätter är världsmästarinnan Karolina A Höjsgaard fortfarande i toppform.

Annons
Att vara småbarnsförälder åt barn i dagisålder innebär ofta sjukdomar.
Även för en världsstjärna i orientering.
Fråga Domnarvets Karolina A Höjsgaard hon vet.
Min man har varit sjuk sedan i höstas och jag ligger alltid på gränsen och hinner aldrig bygga upp immunförsvaret. Vi är ofta sjuka, konstaterar hon.
Sonen Oscar, snart tre år och maken Tomas Höjsgaard är också med i Sundsvall i helgen. Tomas är före detta landslagsorienterare för Danmark och är även Karolinas tränare. Hos familjen Höjsgaard är det Karolinas satsning som går först.
Men jag har bland annat valt bort världscupen på grund av familjen. För annars skulle jag vara borta åtta dagar per världscupsomgång och det vill jag inte, säger hon.
Innan Karolina fick barn hade hon aldrig vunnit ett internationellt individuellt mästerskap.
Hon var dessutom oftast reserv, vilket gjorde henne mycket besviken många gånger.
Tidigare var det nästan på liv och död. Om orienteringen gick dåligt blev hela livet förstört. Och det var väldigt jobbigt att oftast inte ens få springa ett mästerskap, det var som om hela världen rasade samman.
Senast 2001 åkte hon på ett sådant bakslag, då hon inte togs ut till VM i Finland. Det gjorde att hon och Tomas bestämde sig för att satsa på barn i stället. Om det skulle bli någon orientering efter barnafödandet visste hon inte då.
Men året efter Oscars födelse kom suget tillbaka. Karolina ställde upp i lång-SM och vann.
Sedan vände allt och hon tog överraskande hem världsmästerskapstiteln på långdistans i höstas.
Jag lyckades verkligen med min formtopp. Och sedan blev jag helt plötsligt VM-drottning, skrattar hon.
Efter succén har Karolina fått mycket uppmärksamhet. Och hon nominerades till Idrottsgalan 2005 tillsammans med Carolina Klüft, Anja Pärson och Annika Sörenstam.
Det var verkligen ett erkännande.
Nyligen sa massmediala boxaren Paolo Roberto att "om jag ska titta på orientering måste de springa nakna och ligga med varandra vid varje kontroll". Uttalandet fick stor uppmärksamhet i media och Karolina hittade till och med sig själv i form av en stor karikatyr på sista sidan av en kvällstidning där det stod att hon var kränkt.
Jag har inte ens varit i närheten av att hamna där tidigare, och så gör man det efter något sådant uttalande. Det är konstigt att de ens ger sig på orienteringen. Jag blev lite irriterad att ett sådant uttalande fick så mycket uppmärksamhet, säger hon och skakar på huvudet.
Som regerande värlsmästarinna har Karolina siktet inställt på VM i Japan i augusti. Naturligtvis vill hon vinna igen, men ibland känns det för svårt att klara av familjelivet kontra orienteringen.
I december och januari var jag sjuk i 50 dagar. Då var jag på väg att lägga ned hela satsningen, för jag tänkte att det inte går att satsa när man har småbarn.
Men lusten att vinna har gjort att Karolina ändå siktar mot VM.
Jag fortsätter ändå för att det är så kul. Och trots alla sjukdomar har jag inte tappat så mycket, det märker man ju på helgens tävlingar. Och det är nog för att jag har femton års träning bakom mig.
Det var extra skönt att få ett kvitto här på att man är bra, säger Karolina efter en seger och en andraplats i helgens elitserietävlingar.

Mer läsning

Annons