Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kenneth Fahlberg: Pragmatikern Lagerbäck borde insett att det de gjorde inte ska gå att göra

Annons

Den har på goda grunder på många håll lyfts fram som EM-historiens största skräll. Jag pratar naturligtvis om Islands sensationella skrällseger över England härförleden. Det var rättvist, det var uppfriskande och inte minst var det ett bevis på det som gör det så underbart med idrott.

David må i den bibliska berättelsen ha besegrat Goliat men i vardagen och verkligheten är det sällan det händer. I det långa loppet är det den störste som vinner, oftast.

Men där kan just idrotten göra ett fantastiskt undantag. Och alla älskar vi när David kan rå på Goliat.

Här några hårda basfakta som jag googlade fram:

Invånarantal, England: 53 miljoner, Island: 320 000.

Antal fotbollsklubbar, England: 40 000, Island: 74.

Antal licensierade fotbollsspelare, England: 1,5 miljoner, Island: 5 000.

Lägg därtill att Storbritannien är världens femte största ekonomi, vart Island ligger vet jag inte exakt men helt nyligen höll hela landet på att gå i putten.

Omsättningsskillnaden mellan engelska Premier League och isländska Ùrvalsdelid är om möjligt ännu större.

Det säger sig självt att det inte ska gå.

Översätt det till vilken annan bransch som helst och den stora aktören skulle äta upp den lilla. Alla dessa parametrar skulle ovillkorligen ge utslag i resultatet.

Men lilla Island, med spelare från Malmö FF, Norrköping, Odense, GIF Sundsvall med flera skickade hem Premier League-miljardärerna och jag tror att jag inte var ensam om att njuta över bedriften.

För egen del kan jag säga att jag nog aldrig haft sådan puls när jag sett ett annat landslag spelar.

Och mitt i allt står en 67-åring från Ovansjö, lika kolugn som alltid. Det Lars Lagerbäck lyckats göra med Island, att ta den vindpinade vulkanön mitt ute i Atlanten till en kvartsfinal i fotbolls-EM, är inget annat än en enastående bedrift. Jag är stum av beundran över Lars Lagerbäck och det är väl egentligen bara en sak jag inte blir klok på när det gäller fotbollsprofessorn: Han har alltid sagt att han bygger sitt ledarskap på fakta, med detta pragmatiska förhållningssätt borde han begripa att Island inte borde kunna slå ut England, inte borde kunna vara framme i en kvartsfinal.

De borde inte kunna vara i Frankrike över huvud taget.

På söndag möter de just Frankrike....

Mer läsning

Annons