Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kenny Bräck: "Jag ska göra så gott jag kan"

Den värmländske världsstjärnan Kenny Bräck står inför sitt livs comeback. Efter 19 månaders tävlingsuppehåll startar han åter i Indy 500, världens största endagsevenemang.
Nu handlar allt om finkalibreringar inför loppet.

Annons
 Tiden fram till tävlingen ska jag hålla mig för mig själv, fundera lite grann och gå igenom de senaste loppen, säger Kenny Bräck.
Han talar om vikten av vila, fastän dagarna är späckade med PR-jippon, möten, uppvisningar och lördagens parad i Indianapolis.
Men framför allt handlar förberedelserna om bilen. Bräck och hans mekaniker provkör, testar depåstopp, kollar beläggningen på banan, finjusterar hjul, fjädringar, stötdämpare och alla andra fordonsdelar.
Minsta skiftning i lufttryck, temperatur och annat som inte går att kontrollera under den flera timmar långa tävlingen ändrar förutsättningarna.
 Det är mycket små marginaler. Det går aldrig att simulera loppet. Har man vunnit en gång vet man hur svårt det är, säger Kenny Bräck som segrade i Indy 500 1999 och som för blott tio dagar sedan blev tillfrågad om att hoppa in i år.

Som en film
Han har varit borta från tävlandet i 19 månader, efter en av motorsportens svåraste krascher. Hösten 2003 var Kenny Bräck nära döden och tvingades ligga flera månader på sjukhus. Att han har lyckats komma tillbaka så snabbt har förbluffat alla och att han under förra helgens kvallopp fick den snabbaste tiden blev ännu en sensation.
Han tycker att det som hänt honom är som en Hollywoodfilm, men funderar inte över den svåra olyckan.
 Jag räknar inte operationer, skruvar och stygn. Det viktiga är att fokusera på det man ska göra. Jag vill bevisa för mig själv att det som verkar omöjligt inte är det, om man bara har lite vilja och tro, förklarar den 39-årige värmlänningen.
 Jag gör det här helt för min egen skull. Det kanske är egotrippat men jag har hållit på med detta i 20 år. Att vara racerförare är mitt jobb.

Kalkylerade risker
Kenny Bräck möter reportrarna i det enorma område som fyller den legendariska tävlingsbanan i Speedway utanför Indianapolis, i ett sponsortält intill garagen.
Han verkar lugn och avspänd och svarar tålmodigt på de eviga frågorna om risktagande.
 Jag kan naturligtvis inte säga att det inte är farligt att köra racerbil. Men det är risker med allt man gör, som att gå över gatan. Poängen är att ta kalkylerade risker.
Att Kenny Bräck blev pappa under sin rehabilitering tycks inte ha gjort honom mindre riskbenägen. Men när han kör bil privat handlar märkesvalet om komfort och att barnstolen för ettåriga Karma ska få plats.
Under tävlingarna finns föräldrarna, Gun och Bert Bräck, på plats, liksom hustrun Anita med parets dotter.
Kenny Bräck hoppas även på stöd från högre makter och lär be en bön om det före loppet.
 Jag har alltid trott på Gud, men är inte god nog för att säga att jag är religiös. Min tro stärktes under rehabiliteringen. Jag är övertygad om att jag fått hjälp från ovan.

"Klart jag är nervös"
Bräcks comeback har naturligtvis väckt stor uppmärksamhet även i amerikanska medier. Här går han under namnet Brack och beskrivs inte alltid som svensk.
 I USA vill folk se personer med drömmar som gör bra grejer, säger Kenny Bräck.
 De bryr sig inte om ifall det är en brasilianare eller en svensk.
Han vill inte tala om hur länge han vill fortsätta satsa på racing. För nu handlar allt om söndagens lopp.
 Det är klart att jag är nervös. Det är en naturlig känsla när man står inför en svår uppgift. Men jag ska göra så gott jag kan. Förhoppningsvis räcker det till en bra placering.

Mer läsning

Annons