Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kim tror på chans trots dålig statistik

Överkörd och utbytt mot Kanada i onsdags.
I VM-semifinal väntar ett USA som på 23 matcher mot Sverige vunnit...23 matcher.
—  Man kan ju inte gå ut och tro att man ska förlora en semifinal. Det är klart vi har chansen, säger Damkronornas målvaktsstjärna Kim Martin.

Annons
Inför tidernas första ishockey-VM för damer i Sverige har det upprepats som ett mantra från det svenska lägret; "vi har närmat oss Kanada och USA".
Gruppavslutningens 010 mot Kanada i onsdags blev därför rena käftsmällen.
Men dagen efter utskåpningen, dagen före VM-semifinalen mot USA, var det positivt tänkande för hela slanten. Kim Martin säger:
 Vi hade inte mött Kanada eller USA på länge så nu har vi fått upp tempot. Vi vet att vi har närmat oss, att vi numera kan spela vårt eget spel mot de här lagen, även om vi inte visade det i går (mot Kanada).

Nära senast
Sverige har aldrig besegrat vare sig Kanada eller USA. Enligt tillgänglig statistik har Sverige mött USA 23 gånger genom tiderna och förlorat varenda match. Snitttresultatet är 18.
 Det är klart att det blir jättesvårt, men vi känner att vi har gått framåt sedan OS, säger Martin.
Vilken är den bästa match ni gjort mot USA hittills?
 I Lake Placid i november förlorade vi med 36. Då stod det 33 i sista perioden, säger hon.
Det är från såna sekvenser svenskorna hittar inspirationen. Det finns dessutom förklaringar till genomklappningen mot Kanada. Den största att svenskorna drog på sig sju tvåminutersutvisningar under matchens första 23 minuter. Tre av Kanadas fyra första mål kom i numerärt överläge.
Sedan var det tack och hej.

Stjärnor med krav
Ska Sverige ha en chans finns det också några stjärnor som måste lyckas. Kim Martin givetvis, men också forwardsspelarna Erika Holst och Maria Rooth som inte fått till det ännu.
 De har enormt stora krav på sig själva. På hemmaplan vill de visa hur bra de är. Vi har talat om det, att de måste tillbaka till "basic". Gör de sitt jobb hela vägen så lossnar det. Det är allt jag begär, säger förbundskaptenen Peter Elander.
Han bytte ut Kim Martin efter halva matchen mot Kanada. Martin har bara blivit utbytt en gång tidigare i landslaget.
 Det gick inte bra, så det var rätt. Det var bara onödigt att stå kvar. Det är klart att man blir förbannad och besviken, man ställer ju höga krav på sig själv. Allting funkade inte, men jag tycker inte att jag gjorde någon pissmatch, säger hon.

Pressande
AIK-målvakten som blev kändis i samband med bronssuccén i Salt Lake för tre år sedan, medger att det är pressande att spela på hemmaplan.
 Många förväntar sig att jag ska vara bra. Jag läste i en tidning att jag är en världsmålvakt i vanliga fall, men mot Kanada var jag bara normal. Jag är ju bara 19 år, så det är lite tungt att läsa. Men kraven är väl något man får lära sig leva med, säger Kim Martin som tar studenten i vår och efter OS i Turin nästa år tänker flytta till USA och börja på college.
Kanske kommer hon dit som USA-dödare.
Blir det inte så finns chansen till VM-medalj ändå kvar i lördagens bronsmatch, förmodligen mot Finland.

Mer läsning

Annons