Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kings knäar med slutspelet inom synhåll

En ser inte längre än några meter.
En kan inte springa.
En har svårt att röra sig.
Med andra ord är allt som vanligt i Södertälje Kings just när det drar ihop sig till basketens SM-slutspel.

Annons
Kings vann sina elva första matcher i grundserien och var förstås höstens stora lag.
Sedan kom formsvackan.
Nu är situationen värre än någonsin när det gäller som mest. Lagom till tisdagskvällens första uppkast i kvartsfinalserien (bäst av fem matcher) mot Norrköping Dolphins testas coachen Torbjörn Gehrkes tålamod och förmåga.

Tre tunga skador
En efter en har Kings tunga namn gått sönder och startfemman slagits i spillror.
Jens Stålhandskes knä håller inte. Kings näst bäste poänggörare (snittar 17 per match) har troligen spelat färdigt för säsongen.Veteranen Peter Theiz brottas med en krånglande sena i knäet och kan inte gå för fullt.USA-importen Steve Pettyjohn lider av ögoninflammation som inte vill läka.
Inte konstigt att det gamla snacket om Kings slutspelsförbannelse poppat upp igen.
Men ligans regelverk ger Kings en sportslig chans. Varje klubb får anmäla fyra nyckelspelare som kan ersättas om de blir skadade. På Kings lista stod Stålhandske, Theiz och Pettyjohn.

Miller ersätter
Kroaten Vladimir Rasic är stand-in för Pettyjohn tills vidare. Och i söndags landade amerikanen Greg Miller, blixtinkallad ersättare för Stålhandske.
Båda väntar på debuten i Kings.
Blir alla papper klara i tid spelar de redan i första kvartsfinalen i Täljehallen på tisdagskvällen.
Poäng i sammanhanget: Millers agent är Kenny Grant, äldre bror till Norrköpings coach Kelly.
Lillebror har sina egna problem. Guarden David Bergström är febersjuk och Wayne Bernard har en krånglande axel.
Södertälje har hemmaplansfavör om det går till fem matcher. Mötet är på förhand det mest ovissa av de fyra kvartsfinalerna.

Akropols sista matcher?
Övriga tre:
SolnaAkropol
Allt annat än tre raka för Solna är en stor överraskning. Pekka Salminens gäng har guldpotential och slutspelserfarenhet i överflöd. Men glöm inte att Akropol sjunger på sista versen som ligalag (drar sig ur efter säsongen). Och stora bultande hjärtan kommer man långt på i basket.
PlannjaSallén
Svenska mästarna går på en mina då och då i seriespelet. Med full motivation och viljan att begränsa antalet matcher i slutspelet ska Plannja vinna tre raka. Salléncoachen Henrik Gaddefors har förstås en annan uppfattning. Sallén har kapacitet i sina bästa stunder. Men då gäller det att importerna Darecko Rawlins och Kenny Walker är på topp och att skytten Bosse "Bössa" Eriksson och Andrew Pleick sänker det mesta.
SundsvallJämtland
Hett norrmöte som serietvåan Sundsvall ska vinna. Aldrig har Sundsvalls chanser att nå hela vägen till final varit större. Jämtland lever mycket på Andrew Mitchell. Få spelare betyder så mycket för sitt lag. Mitchell snittar nästan 27 poäng. Goda chanser att vinna en hemmamatch, men inte mer.
I semifinalerna möts Solna/AkropolSundsvall/Jämtland och Plannja/SallénSödertälje/Norrköping.

Mer läsning

Annons