Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klassiska stafettloppet firar 25-årsjubileum: "Det är en tuff utmaning, det är nästan ett Vasalopp"

/

Det brukar locka runt 700 deltatagare och har för många blivit en riktig tradition – i år firar Indalsledenloppet 25 år.
– Vi är glada över att loppet fortfarande är uppskattat, säger Berndt Norberg i tävlingsledningen.

Annons

Det är en vecka kvar till årets upplaga av Indalsledenloppet mellan Bispgården och Bergeforsen som går av stapeln den 18 juni. Årets lopp blir lite extra speciellt eftersom det är 25-årsjubileum.

Berndt Norberg har funnits med i tävlingsledningen sedan starten och har sett hur loppet utvecklats. Han hoppas på runt 70–80 deltagande lag i årets lopp, det innebär runt 700 deltagare totalt.

– Det är många företag som är med och springer och ganska många föreningar. De flesta är med från år till år, men det är bara två lag som varit med alla gånger, det är lagen som heter Läckerhäckarna och Ljustorps IF Skidor. Sedan är det några andra lag som varit med drygt 20 år.

Läs också: Så gick det i Indalsledenloppet 2015

Loppet har blivit kortare genom åren. Tidigare gick starten i Hammarstrand. Men när deltagarantalet började gå ner och man fick indikationer på att det berodde på att sträckorna blev för långa valde man att flytta starten till Bispgården.

De åtta sträckorna är mellan 8,2 och 14 kilometer. Tre av sträckorna kan delas av två personer för att få lite kortare sträckor. Det finns också en kortare variant som består av tre sträckor och för den som vill ha en riktig utmaning finns sedan några år tillbaka en ultraklass – där springer man hela sträckan på 85,3 kilometer själv.

– Det är en tuff utmaning, det är nästan ett Vasalopp som ska springas på mestadels asfalt. Det brukar inte vara så många deltagare i den klassen. Än så länge är det två anmälda i år, säger Berndt Norberg.

Med anledning av årets jubileum kommer lag som varit med mer än 20 år att uppmärksammas lite extra.

– Jag tror att det blivit en tradition för många att vara med för att det är en härlig känsla att springa i ett lag och känna en gemenskap. Vi som arrangerar tycker att det man borde springa fler stafetter. Det pratas ju mycket om teamwork i samhället i dag och här blir det verkligen det, säger Berndt.

Mer läsning

Annons