Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klüft strider om guldet — trots stukad fot

Upphoppsfoten värkte och höjdhoppet blev en flopp.
Då var det kraftkvinnan Carolina Klüft som gjorde sjukampen kul. Med en rekordstöt på 15,02 är Klüft bara två poäng bakom Eunice Barber efter första dagen.
—  Jag vet att jag är i bra form, att jag hoppade dåligt i höjd berodde på foten, sade svenskan.

Annons
Efter att ha trotsat smärtan och gjort ett av karriärens snabbast häcklopp 13,19 trots stark motvind och hård tejpning så klarade inte foten belastningen i höjdhoppet. Klüft har gjort 1,94 i år, men trots ispåsar på både vänster knä och vänster fot så stannade hon på 1,82:
 Foten var instabil och jag fick inte alls samma kraft i upphoppet som jag brukar. När foten inte fungerar så fungerar inte tekniken. Jag var osäker och då går allting dåligt. Jag var väldigt besviken.
Men tävlingsmänniskan Klüft visade i kulstötningen knappt en timme senare att hon, trots en stukad fot, ändå är bäst när det gäller som mest.
 I kula var jag så hårt tejpad att jag knappt kunde röra på foten. När jag gick dit var jag väldigt laddad. Jag ville ta med sig den negativa besvikelsen från höjdhoppet och använda den energin till att göra något positivt.
Rekordstöten på 15,02 personligt rekord med 25 centimeter kom redan i det första försöket:
 Jag gick verkligen in för att stöta långt i första. Jag fick en bra träff som jag fått några gånger på träning och den kom ju verkligen vid rätt tillfälle.

Barber lider med Klüft
Eunice Barber hade nästan tagit ut guldet i förskott innan dess, då hon hoppade till sig ett försprång på 153 poäng till Klüft.
 Jag tycker synd om Carolina eftersom hon inte är 100 procent frisk. Jag vet hur det känns att vara skadad i en sjukamp. Man vill ge allt, men man kan inte, sade Barber efter att ha hoppat 1,91 i höjd.
Men när den första dagens summerades skiljde det bara två poäng mellan svenskan och fransyskan, då Klüft ändå otur med vinden på 200 meter.
Klüft noterade 23,70 i -2,5 m/s, medan Barber gjorde 24,01 i -1,0 m/s.
 Från första steget var det som att springa in i en vägg. Det var synd när det kändes så otroligt bra på uppvärmningen. Det verkar som det ska vara lite hinder för mig under den här tävlingen.
Totalt har Klüft 3 971 poäng mot Barbers 3 973 efter första dagens fyra grenar, en makalös prestation av den 22-åriga svenskan med tanke på skadan som uppkom under fredagen.
 Det är ändå bra med tanke på hur det har sett ut i dag, summerade Klüft.
Förbundskapten Thomas Engdahl var mer än nöjd när han kommenterade Klüft för Radiosporten:
 Att hon fortfarande kom till start känns bara det som en bonus. Jag var glad att hon över huvud taget tog en höjd.
Klüft stukade sin vänsterfot hoppfoten under träning på fredagsmorgonen. Foten svullnaden sedan upp under kvällen:
 Det gjorde ont och hon hade svårt att sova i natt, förklarade förbundskaptenen.
Klüft höll ändå god min:
 När det hände tänkte jag att "fasen, vad typiskt vilken otur". Men allt händer väl av en mening, någon vill sätta mig på prov.

Två strålande insatser
Hon klarade testet under den första dagen. Två strålande grenar, en mäktig prestation i motvind, samt en gren där smärtan vann, gör att Klüft är 172 poäng efter sin personliga rekordserie från VM i Paris 2003. Då slutade svenskan på suveräna 7 001 poäng.
 7 000 poäng nu blir väl nästan omöjligt efter 1,82 i höjd, jag tar ju de flesta av mina poäng i höjd. Nu gäller det att göra så bra som möjligt av det här och ta en gren i taget.
Under söndag väntar en ny smärtsam upplevelse i längdhoppet då hoppfoten åter utsätts för stora belastningar. Sjukampen avslutas sedan med spjut och 800 meter. Barber är bättre i spjut, men Klüft är den bättre på 800 meter.
 Nu ska jag återhämta foten så att jag kan hopp bra i längd. Foten har inte svullnat upp under dagen så det gäller att hålla tryck på den under natten.
I längd är Barber regerande världsmästarinna, men Klüft har bättre årsbästa. Så håller foten för längdhoppet har "Carro" fortfarande chansen att vinna VM-guld trots en stukad fot.

Mer läsning

Annons