Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klüft vill över 7 000 poäng i VM — behövs mot Barber?

Carolina Klüft siktar på att göra över 7 001 poäng i VM.
—  Jag vill sätta personligt rekord i sjukamp, men då krävs det att jag är i närheten av personligt rekord i nästan alla grenar, säger guldhoppet till TT.
Skulle svenskan tangera sina personliga rekord i varje gren blir slutsumman 7 171 — men motsvarande poäng för fransyskan Eunice Barber är 7 212.

Annons
Många tror att Klüft ska vara lika överlägsen under VM i Helsingfors som hon var under OS i Aten, då vann "Carro" sjukampen med 517 poängs marginal till godo på litauiskan Austra Skujyte.
Men statistiken säger något annat. I år har Klüft gjort 6 824 poäng mot 6 889 för Barber. Dessutom skulle fransyskan vinna med 41 poäng om de båda tangerade sina personliga rekord i alla sju grenarna. Det är dock ovanligt att man ens noterar eller tangerar personliga rekord under en sjukamp.
Dessutom har Klüft inte förlorat en mångkamp sedan 2001 och hennes personliga rekord (7 001 poäng) är 112 poäng bättre än Barbers nysatta franska rekord (6 889).
Klüft ser, som vanligt, inte sig själv som någon favorit trots att hon som 22-åring redan har vunnit allt en mångkampare kan vinna.
 När tävlingen startar står alla på noll. Jag vill göra bra i alla grenar och ta gren för gren, och kämpa in i det sista för att göra det bra.
I kampen mot Barber kan avslutande 800 meter var en nyckelgren.
 Det kanske kan vara den grenen där det nog skulle vara enklast att slå mitt personliga rekord. Men samtidigt utgår ju 800 meter ifrån vilken position man har innan, och det är mycket taktik inblandat. Om jag bara var ute efter att sätta personligt rekord på 800 meter kanske jag skulle göra det, men om jag har gjort bra i sex grenar innan är man kanske trött i benen, eller vill bevaka sin position. Men om det krävs så tror jag att jag kan springa bra.
TT: Hur fort är bra?
 Jag har 2,10 som "pers", och det tror jag att jag kan sänka.
Det kan kanske behövas för att slå Barber och för att åter nå över 7 000 poäng.
Klüft har annars mest vila på programmet innan VM-sjukampen inleds på lördag. Under tisdagen var hon coach under pojkvännen Patrik Kristianssons stavhoppsträning.
 Jag är redo att åka till Helsingfors. Jag skulle inte vilja tävla i morgon bitti. Jag behöver mer vila och lite snabba hopp för att komma i toppform. På lördag morgon är jag redo, det är då toppformen ska komma. Men jag skulle inte vilja vänta till längre än på lördag, då skulle jag nog spricka.

Mer läsning

Annons