Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klüfts kamp mot världsrekordet

Femkampen i inomhus-EM blir ingen kamp.
Carolina Klüfts motståndare blir i stället världsrekordet eller att som första kvinna göra 5 000 poäng.
—  Om jag har chansen ska jag självklart försöka sätta världsrekord, säger 22-åringen, som kommit över sitt 800-meterskomplex.

Annons
Ryskan Irina Belova har världsrekordet på 4 991 poäng, som har stått sig i 13 år. Tyskan Anke Behmer noterade visserligen 4 995 två gånger i februari 1988, men det var på icke godkända banor i Senftenberg.
Carolina Klüft gjorde tidernas näst bästa femkamp på godkända banor när hon vann VM-guldet i Birmingham för två år sedan, då blev slutpoängen 4 933.
 Då gick jag för att slå världsrekordet på avslutande 800 meter. Men jag blev feg efter 400 meter, säger "Carro".

Tränat bort komplex
Klüft har alltid haft en aversion mot 800 meter. När hon ledde stort inför avslutningsgrenen i EM i München för tre år sedan övervägde hon att strunta i att springa.
 Ett tag funderade jag på att åka tillbaka till hotellet, berättar hon.
Men ungdomens rädsla av att gå in i väggen, att ta totalt slut, har börjats sudda ut. Genom rutin och genom träning.
 Jag har kört många 600-meterslopp på träning och jag har en bättre fartkänsla nu. Jag vet hur snabbt jag kan springa och att jag kan hålla ett stabilt tempo. I Birmingham blev jag feg mellan 400 meter och 600 meter, jag trodde det gick för fort och saktade ned trots att jag egentligen hade krafter kvar.
Planen i Birmingham var att springa på en tid ned mot 2.11, då kom "Carro" i mål på 2.15,58.

Kapacitet för rekord
Klüft har absolut kapacitet att göra resultat kring de i Birmingham 8,19 på 60 häck, 1,89 i höjd, 14,48 i kula och 6,61 i längd. Skulle sedan tangera sitt personliga rekord på 800 meter, 2.11,51, så tangerar hon också världsrekordet. Det behövs sex tiondelar till för att nå upp till 5 000 poäng.
Skulle Klüft tangera sina personliga rekord i varje gren skulle hon få slutpoängen 5 394, men det är i stort sätt omöjligt i en mångkamp.
 Jag fokuserar på en gren i taget och försöker göra som bra som möjligt.
 Jag vill inte ha känslan att vara besviken när jag går över mållinjen om jag tagit guld bara för att jag har missat världsrekordet.

Bra startfält
Sannolikheten att Klüft vinner guld i inne-EM är enormt stor, trots att startfältet i Madrid är bra. Bland konkurrenterna finns den regerande inomhusvärldsmästarinnan Naide Gomes från Portugal, OS-tvåan Austra Skujyte från Litauen och OS-trean Kelly Sotherton från Storbritannien. Men den trions personliga rekordserier är ett par hundra poäng sämre än svenskans.
 Jag förstår att jag framställs som en favorit, men jag vill inte se mig själv som någon favorit. Om jag skulle göra det tror jag att jag skulle tappa en del av den där vinnargnistan, säger Klüft.

Två blir trio?
Just nu finns bara två svenskar i rullorna över seniorer som innehar världsrekord, Christian Olsson och Ludmila Engquist.
Olsson delar inomhusrekordet i tresteg (17,83) med kubanen Aliecer Urrutia. Engquists inomhusvärldsrekord på 60 meter häck är inget svenskt rekord. Rekordloppet (7,69) gjorde hon för 15 år sedan, då hon fortfarande hette Narozjilenko och tävlade för Sovjet.
På fredag vid 20.30, då Klüft skär mållinjen i 800-metersloppet, kan Sverige mycket väl fått ännu en världsrekordhållare.

Mer läsning

Annons