Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korsbandsskadans ABC

En snabb vridning eller yttre våld. Det är bovarna i dramat när korsbandsskador inträffar. Naprapaten Krister Olsson berättar vad som händer när en korsbandsskada inträffar.

Annons
Korsbandsskada är en akut händelse som orsakas av en vridning i knäet eller av yttre våld. Det säger Krister Olsson, naprapat på Sundsvalls Rygg och Idrottsskade Klinik, som hjälper Giffarnas Kalle Ljungberg och Jonas Wallerstedt tillbaka till fotbollen efter deras korsbandsskador i våras.
Egentligen är det ovanligt att fotbollsspelare får korsbandsskador. Ett lag brukar drabbas av en vart tredje år brukar man säga, förklarar Olsson.
Korsbandet går av när riktningsförändringen mellan lårbenet och underbenet blir för stort.
I Wallerstedts och Ljungbergs fall är det det främre korsbandet som är av. Ett korsband som sitter inne i knäet, från lårbenet snett neråt/framåt och fäster in på underbenet. I klarspråk en sena som ska förhindra att underbenet glider framåt i förhållande till lårbenet.
För det bakre korsbandet är det tvärtom.
Och en korsbandsskada måste opereras. Annars är risken stor att spelaren blir idrottsinvalid i framtiden. Dessutom kan spelaren råka ut för atros i knäet, en gradvis försämring av leden om inget görs.
I dag finns det två olika metoder för att operera en korsbandsskada.
Den första innebär att man tar en bit av knäskålssenan med små benbitar kvar på ändarna och, med hjälp av artoskopi, skruvar dit senan från lårbenet till underbenet. Den metoden kan medföra viss ömhet i knäet sen, säger Krister Olsson.
Den andra metoden, som Kalle och Jonas opererats med, innebär att man tar, \"kärnar\" loss, en bit av en muskelsena från baksidan på låret och skruvar dit i de nya hålen.
Knäskålssenan växer sig hel på tre månader, senan på baksida lår läker ihop inom sex månader.

Mer läsning

Annons