Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftsporten där tjejerna lyfter rejält

/
  • Lita Söderqvist tävlade i 63-kiloklassen, som var den största på SM med hela 23 lyftare anmälda.
  • Hans Bettembourg är på plats under SM-veckan i Sundsvall där tjejerna dominerar i tyngdlyftningen.
  • Susanne Johansson från Borlänge slutade trea i 53-kilosklassen.
  • Sverige börjar synas allt mer internationellt inom tyngdlyftningen, nästan enbart tack vare framstående lyftare på damsidan.
  • Spänst, kraft och koordination är tre viktiga egenskaper inom tyngdlyftningen.

Tyngdlyftningens SM-tävling i Sundsvall är historisk. Aldrig någonsin har fler tjejer kvalat in till ett svenskt mästerskap – nu har de även gått om killarna.
– Kul i en mansdominerad sport, säger Sundsvallslyftaren Lita Söderqvist.

Annons

Många förknippar nog tyngdlyftning med manliga deltagare. Men nu är det nog dags att tänka om. Totalt har 139 lyftare kvalat in till SM i Sundsvall varav hela 82 stycken är tjejer.

Något är utan tvekan på väg att ske i den kraftfulla grenen. Och det verkar som att den senaste tidens träningstrend är en stor del av förklaringen.

– Många som kör crossfit har gått över till vanligt olympiskt lyft. Man måste vara spänstig, kraftfull och ha koordination vilket passar tjejerna. Och det är roligt att jobba med dem. De är lyhörda och lyssnar på vad man säger, medan killarna är lite mer svårhanterliga, säger Falubon Hans Bettembourg, en levande legendar inom tyngdlyftningen med bland annat ett OS-brons från München 1972 på meritlistan.

En annan förklaring kan vara att tröskeln in till att faktiskt kunna nå ett SM inte är så hög som inom många andra idrotter.

– Kvalgränserna är låga. Det har de väl alltid varit, men det är först nu som tjejer börjat få upp ögonen för sporten, säger Susanne Johansson från Borlänge som tog hem ett brons i 53-kilosklassen under måndagen.

Tack vare affischnamnen Angelica Roos från Göteborg och Patricia Stenius och Carita Hansson från Eskilstuna har Sverige på allvar hamnat på tyngdlyftningens världskarta. Samtliga har etablerat sig i Europatoppen och ska delta i VM senare i år.

– Tjejerna har lyft upp svensk tyngdlyftning eftersom det är på tjejsidan vi syns internationellt, säger Hans Bettembourg.

De flesta verkar vara överens om att ett skifte är på gång, och kanske är det välbehövligt.

– Det är bara kul att en mansdominerad sport får in fler tjejer, säger Lita Söderqvist.

Sundsvallslyftaren höll själv på med tennis tidigare, men fastnade för tyngdlyftningen i samband med styrketräningen.

– Det är så tydligt hur man utvecklas i den här sporten. För varje kilo man ökar, desto bättre blir man, säger hon.