Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krajnc: "Det är som att bli pånyttfödd"

/

Proffsboxningsgalans största stjärna den 27 januari blir Armand Krajnc som gör comeback i ringen. Den förre världsmästaren får äntligen tävla på svensk mark. – Det är som att bli pånyttfödd, säger Krajnc till TT.

Annons
I mars har det gått tre år sedan Krajnc avslutade sin aktiva boxningskarriär. Då mötte han tysken Sven Ottke och föll på poäng. Sedan dess har han arbetat som tränare för Malmöklubben Enighet. Men i och med kampsportsdelegationens ja till en proffsboxningsgala i Göteborg återvänder nu Krajnc till boxningsscenen. Det var en sprudlande glad 33-åring som iklädd solglasögon och med händerna i luften anlände till presskonferensen i Göteborg.
– Det är som att ta ifrån ett barn sin napp och sedan få tillbaka den efter 37 år eller som att sitta inspärrad i ett rum i 37 år och sedan få komma ut och se ljuset igen, liknande han det nästan fyra decennier långa förbudet som gällt mot proffsboxning.
Tillsammans med Sveriges främsta kvinnliga proffsboxare, Åsa Sandell, blir han det stora dragplåstret i galan som fått namnet "Återkomsten" och avgörs i Scandinavium. Det blir första gången Krajnc boxas på svensk mark sedan hans sista match som amatör 1996.
– Det känns så jäkla bra, jag kommer att hoppa som en kanin i ringen. Det känns också kul att få bjuda det svenska folket på en gala, det är en speciell känsla, säger han.
Om det blir en långvarig comeback eller om den stannar vid ett framträdande vill inte Krajnc gå in på. Något större fel på konditionen och styrkan verkar det dock inte vara då han hållit igång ända sedan han lade av.
Och enligt Krajnc själv är han nere på sin matchvikt.
– Men nu får jag väl tyvärr skippa den goda julmaten.
Ingen titelmatch för Sandell
I New York förbereder sig damstjärnan Åsa Sandell för den match hon aldrig trodde skulle bli av.
– Det här hade jag i princip räknat bort, när de började tala om den här galan så var alla superskeptiska. Det var jag också, säger 39-åringen i telefon till TT.
Sandell, som fyller 40 år innan galan i Göteborg, blev känd för allmänheten när hon gjorde en strålande match mot världsmästarinnan Laila Ali i december förra året. Målet för Sandell är att gå en titelmatch innan karriären är över, men en titel kan hon inte vinna i Sverige. Kampsportsdelegationen uttrycker klart i sin dom att totaltiden i en match inte får överstiga tolv minuter. För damer är en match om ett mästerbälte 20 minuter (10 tvåminutersronder).
– Förhoppningsvis är det här ett steg på vägen, inte ett benhårt nej till matcher som är längre än tolv minuter, säger Sandell till TT.
Fler galor på gång
Förutom Krajnc och Sandell är dessutom följande boxare klara för galan: Johan Thorbjörnson (även han gör comeback), Benjamin Kalinovic, Daniel Hartwig (som gör sin proffsdebut i Göteborg) och Aldo Colliander (Sveriges främsta tungviktare). Före slutet av december hoppas man även att kunna presentera motståndarna till ovan nämnda boxare.
Dessutom planerar arrangörerna New Sweden Promotions att ansöka om ytterligare fyra galor i Göteborg under det kommande året.

Mer läsning

Annons