Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav på bojkott av fotbolls-VM avvisas

Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell avvisar tanken på att avstå från fotbolls-VM i sommar. –  Priset att vara borta från internationellt idrottsutbyte med vårt landslag under sju– åtta år är vi inte beredda att ta, säger han till TT efter Jämos krav om en bojkott.

Annons
Jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström kräver att Sverige drar sig ur fotbolls-VM i Tyskland i sommar eftersom han anser att arrangemanget främjar sexuell människohandel.
Men Lars-Åke Lagrell tänker inte låta landslaget stanna hemma.
 Vi tar ansvar i de frågor vi har ett ansvar för. Detta är en lagstiftningsfråga och en polisiär fråga, säger han.
 Vi skulle få en hel besviken nation inför detta VM och sannolikt bli avstängda från nästa.

Ökad brottslighet
I Tyskland är prostitution och bordeller lagliga. I samband med sommarens VM väntas både efterfrågan och utbudet öka kraftigt, med risk för ökad handel med kvinnor till Tyskland.
Frågan har sedan tidigare varit uppe på den politiska agendan. Bland annat har justitieminister Thomas Bodström på EU:s ministermöte tagit upp riskerna för ökad människohandel och annan brottslighet kopplad till prostitution under VM.
Jämställdhetsminister Jens Orback ville på måndagen inte ta ställning till en bojkott.
 Idrottsrörelsen bestämmer vilka arrangemang man ska vara med i. Regeringen ska göra sina insatser för att komma tillrätta med trafficking och prostitution i världen, sade Jens Orback till Sveriges Radios Ekoredaktion.

\"Skulle få genomslag\"
Jämo Claes Borgström säger till TT att hans krav är seriöst och inte bara ett utspel för att väcka opinion i frågan.
 Det skulle få väldigt stort genomslag över hela världen att man hoppar av ett VM för att demonstrera att vi på alla sätt måste försöka förhindra den moderna slavhandel som pågår, säger han.
 Jag är själv en verklig fotbollsfan, och det är just det som är poängen. Det intresset får stå tillbaka för ett annat större intresse.

Mer läsning

Annons