Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav på hemvävt i Champions League

Annons
Den klubb som vill delta i Champions League eller Uefacupen från och med säsongen 2008-09, måste ha minst åtta egna produkter i en 25-mannatrupp. Beslutet togs vid Europeiska fotbollsförbundets (Uefa) kongress i Tallinn på torsdagen.
Uefa har under en längre tid arbetat för att öka antalet inhemska spelare i klubblagens trupper, men har samtidigt tvingats ta hänsyn till EU:s krav på en fri och rörlig arbetsmarknad. Kompromissen som lagts fram och klubbades i Tallinn ser i stora drag ut så här:
De egna produkterna delas in i två kategorier. 1. Spelare, oavsett nationalitet, som fostrats i klubbens egen ungdomsverksamhet i minst tre år. 2) Spelare, oavsett nationalitet, som fostrats i en annan klubbs verksamhet i samma land i minst tre år.Från och med cupspelet nästa år måste fyra spelare, två från varje kategori, i en 25-mannatrupp uppfylla kraven.Från och med säsongen 2007-08 ska minst sex spelare, tre från varje kategori, i truppen göra det.Från och med säsongen 2008-09 ska minst åtta spelare, fyra från varje kategori, uppfylla Uefas regler.
Uppdelningen i kategorier är gjord för att en klubb inte ska dammsuga den egna inhemska marknaden på talanger.
Uefa rekommenderar också att de nationella förbunden inför systemet, men ställer inga krav.

Mer läsning

Annons