Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Krislaget" Malmö FF har blivit vinnarlaget

Ekonomiska problem och spelarflykt.
Så hette det om Malmö FF inför säsongen.
Nu, nästan halvvägs, finns klubben med i toppen av damallsvenskan — trots allt.
—  Det stod ju i tidningarna att vi var ett krislag så visst är det här roligt, säger tränaren Anders Johansson efter 2—0-segern mot AIK.

Annons
Krislag var bara en av många saker som klubben kallades inför starten i april. När spelare som Karolina Westberg, Heidi Kackur och Sara Larsson försvann från föreningen var det få som trodde på Malmö FF.
Särskilt inte som ekonomin dessutom var körd i botten.
 Det var väl inte speciellt kul att öppna upp tidningarna på morgonen. Det var till och med någon som tippade att vi skulle åka ur damallsvenskan.
Men allt det där har gjort att vi kunnat ha en mera avslappnad stämning och inte behövt sätta någon press på oss, säger Anders Johansson.
 Sedan var det många spelare som tog sitt ansvar och knöt nävarna. De har velat visa att man har fel.
Det har också Malmö FF gjort och samtidigt har segrarna radats upp, den senaste kom på onsdagskvällen på bortaplan mot AIK 20.
 Det här är väl sådan där match som vi kunnat förlorat eller spelat oavgjort förra året. Tidigare år har MFF alltid haft pressen på sig, säger Johansson.

Kniven på strupen
Målvakten Caroline Jönsson, säger:
 Tidigare säsonger har det så att om man tappat poäng i en match så har det nästan varit kört att vinna SM-guld. Därför har det blivit mycket kniven på strupen förr oss. I år har vi sagt till varandra att vi bara ska ha roligt och inte tänka att vi måste vinna varje match. Att ha roligt har vi också lyckats med och då kommer resultaten.
Hon själv var delaktig i segern på konstgräset på Skytteholms IP. Efter att Nilla Fischer gett MFF ledningen i tionde minuten så stod hon för en utmärkt räddning när Yolanda Odenyo kom fri i 20:e minuten, en av få AIK-chanser i matchen.
Jönsson räddade dessutom en straff precis inledningen av andra halvlek, därefter avgjorde Therese Lundin definitivt när hon gjorde 20 i 70:e minuten.
Kampen om SM-guldet står nu mellan två klubbar, Umeå som leder serien före MFF tack vare bättre målskillnad och som inte hade några som helst problem mot Hammarby, 50, efter två mål vardera av landslagsspelarna Anna Sjöström och Hanna Ljungberg.
Linköping har halkat efter och är nio poäng bakom efter hemmaförlust mot Göteborg. Bakom Göteborgs seger låg framförallt landslagsspelaren Lotta Schelin. Hon gjorde 10 och spelade fram Heidi Kackur till 20-målet. Ny trea på samma poäng som Linköping är nu i stället Sunnanå som besegrade Själevad med 60.
Djurgården/Älvsjö som i stället fått tagit över stämpeln krislag från MFF vann mot jumbon Qbik men är hela tolv poäng efter MFF och Umeå.

Mer läsning

Annons