Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristiansson nia i stavfinalen

Det var en kamp mot elementen och Patrik Kristiansson var en armhåla från ännu ett VM-brons:
—  Men jag hoppade inte bra — så jag var kanske inte värd att ribban skulle ligga kvar.
Nu blev han nia i stavfinalen.

Annons
Efter kaos i kvalet var finalen också strulig. Regnet började ösa ner bara en kvart innan stavtävlingen skulle börja, sedan fick arrangörerna problem med hoppställningen. Starten försköts i en halvtimme.
När tävlingen väl kom igång så hade Kristiansson två rivningar på ingångshöjden 5,50. Inför det tredje försöket så friskade vinden i och regnet tilltog. I radion skrek tränaren Miro Zalar att "det här blir mycket, mycket svårt".
Men Kristiansson trotsade elementen och svingade sig högt, högt över. Ett glädjevrål gjorde att sambon Carolina Klüft och de flesta andra på Olympiastadion förstod att Kristiansson klarat.
Svensken var sedan nära att ta årsbästat 5,65 i första försöket. Han hade höjden inne, men rev knappt. Hade Kristiansson klarat skulle det ha inneburit ännu en bronsmedalj.
Nu blev han nia.
 Målet var att försvara mitt brons, och hade ribban legat kvar hade det blivit brons. Det är typiskt att den ramlar nu.
 Jag drog med mig ribban, jag tog den på nedväg med armhålan.
Kristiansson tog brons vid VM i Paris för två år sedan och hade imponerat på träningarna inför VM i Helsingfors.
 Det här var en jättebesvikelse. Jag trodde väldigt mycket på Patrik den här gången, sade tränaren Miro Zalar i Radiosporten.
 Jag har aldrig hoppat i liknande förhållanden, men jag vill inte skylla på det. Jag kände mig inte lika "het" som i kvalet, summerade Kristiansson.
Kristiansson siktar nu mot EM i födelsestaden Göteborg nästa år.
 Usch, det här var för tråkigt. Nu ska jag in i gruvan och käka ris och nudlar sedan ska jag fan vinna EM nästa år.
Segern gick nu till holländaren Rens Blom som klarade 5,80. Men Bloms hade en oerhörd tur i sitt tredje försök på 5,65, ribban flög upp rejält i luften men landade rätt och låg kvar. Amerikanen Brad Walker tog silver på 5,75 och ryssen Pavel Gerasimov blev bronsmedaljör genom att ta 5,65 i andra försöket.

Mer läsning

Annons