Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristiansson till final efter struligt stavkval

Det var ett förvirrat stavkval — från början till slut.
Men Sergej Bubka klev ned från läktaren och såg till att det räckte för Patrik Kristiansson att ta 5,60 i andra försöket för att gå till final.
—  Det här var det värsta jag har varit med om. Allt strul som var med ställningen och allting, säger Kristiansson och skakar lätt på huvudet.

Annons
Stavkvalet fick avbrytas i en dryg timme sedan finländaren Matti Mononen slitit ned den elektronikfyllda delen av ställningen som håller ribban uppe.
 Helt sjukt. Han kunde ju ha dött om den där meterlånga klumpen hade träffat honom i huvudet, sade Kristiansson och fortsatte:
 Man måste gå tillbaka och använda riktigt ställningar, de fungerar bäst. Det här höll ju ingen kvalité.
När väntan började bli för lång och ingen verkade kunna laga ställningen klev stavlegenden Sergej Bubka ned från läktaren. Han skällde ut arrangörerna och fick alla att gå med på att kvalgränsen skulle sänkas från 5,75 till 5,60.
 Han som var huvudfunktionär kom med förslaget att alla som klarade 5,60 skulle gå vidare. Bubka höll med, men det vara tre andra som inte höll med och då behövde de få med sig en till på deras sida. Då var det en asiat som fann där nere, jag vet inte vad han heter men han hade alla siffror på ackrediteringen som han måste väl vara viktig, som de kom överens med att det här var det var det bästa alternativet.
"Kom överens med" betyder i det här fallet övertalad á la uppretade Bubka.
Kristiansson som i det läget redan tagit 5,60 kunde då göra tummen upp till fästmön Carolina Klüft på läktaren. Efter ett vansinnigt kval var han plötsligt klar för final. För det hade strulat för svensken från första stund, då han skadade sin stav under uppvärmningen:
 Ställningarna är helt värdelösa. Min stav hade ramlat på en av de här elektronikboxarna och fått en spricka och jag ville inte bryta någon mer stav. Det räckte med att jag bröt en på Åland, sade Kristiansson.
Efter ivriga diskussioner med funktionärerna löstes det första problemet:
 Det lade dit lite handdukar och tjosan.
Men då upptäckte VM-bronsmedaljören från Paris för två år sedan att han hade fel skor på sig:
 Jag hade fått ett par nya spikskor, men de var lite för mjuka så att det kändes som att springa i sockeplast.
Flickvännens tränare Agne Bergvall fick lämna sin plats på läktaren för att hämta ett par andra skor i VM-byn.
Sedan när Kristiansson väl skulle hoppa för första gången på ingångshöjden 5,60 så blåste det halv storm.
 Det var kuling, och det blåste åt alla håll. I första hoppet fick jag riktigt dålig vind, och jag sprang bara när det var två sekunder kvar.
Kristianssons stressade löpning gjorde att han inte ens kom upp till ribban.
Men i andra försöket gjorde han kvalets kanske bästa hopp och var skyhögt över 5,60.
 Det överlägset bästa hoppet i år, konstaterade Kristiansson.
 Nu lägger jag allt det här bakom mig. Jag är skitnöjd med hoppet jag gjorde och jag är god för flera decimeter till. Jag tänker inte vika ned mig i finalen.
När ställningen till slut blev lagad stod det klart att det faktiskt räckte med 5,45 i första försöket för att hoppa VM-final. En som ändå inte kan hoppa på torsdag är amerikanske OS-tvåan Toby Stevenson. Skadan har ådrog sig under lägret på Åland var så allvarlig att han inte kunde komma till start i kvalet. Det gör att Kristiansson, med tanke på sitt fina kvalhopp, måste räknas som en av de hetare medaljkandidaterna i finalen:
 Jag tänker inte stå där och grina om det blåser dåligt, då tänker jag kriga. Jag är nöjd med att vara topp-fem, men jag vill försvara mitt brons eller förbättra det.

Mer läsning

Annons