Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: De visade att klubbkänslan lever

/
  • Henrik Zetterberg gick in och stöttade Timrå IK ekonomiskt tidigare i veckan.

Annons

När en spelare levererar på hög nivå inom elitidrotten blir denne i stort sett alltid såld till en bättre klubb eller en bättre liga.

Sådan är verkligheten, och det är svårt att komma ifrån.

Därför är det extra häftigt när motsatsen sker och en skicklig spelare väljer att nobba anbud och i stället förlänga kontraktet med en klubb i kris. Det var precis vad Marco Reus gjorde tidigare i veckan.

Trots att storklubbar jagat mittfältaren den senaste tiden valde han att förlänga med 4,5 år och stanna i Borussia Dortmund, ett lag som slåss i botten av Bundesliga.

I hans tidigare kontrakt fanns en klausul med en fastställd summa som Reus kunde lämna klubben för, i det nya avtalet ska det inte finnas någon sådan och han blir därmed betydligt dyrare för andra klubbar att köpa och samtidigt blir det svårare för honom själv att lämna Dortmund.

Med andra ord går han motsatt väg jämfört med de allra flesta elitspelarna i dagens fotboll.

"Marco kan forma en epok i Dortmund, som som Uwe Seeler gjorde i Hamburg eller Steven Gerrard i Liverpool före honom", sa vd:n Hans-Joachim Watzke.

Att en spelare på den nivån som Marco Reus befinner sig på visar en sådan lojalitet till sin klubb är väldigt ovanligt, och det gav hopp om att klubbkänslan fortfarande finns inom elitidrotten.

Det fanns dessutom fler personer som visade prov på sådant hjärta under den här veckan.

Anton Lander och Henrik Zetterberg klev in och stöttade ett Timrå IK i ekonomisk kris och visade vad föreningen betyder för dem.

Jag vet inga summor och det är klart att det kan handla om en symbolisk gest till viss del, men enligt klubbdirektören Lars Nolander rör det sig om betydelsefulla summor för föreningen och det finns ingen anledning att misstro det.

Att två NHL-spelare väljer att gå in och stötta en förening på nedre halvan av Hockeyallsvenskan värmer åtminstone mitt idrottshjärta i en tid då ett bultande känslor för en klubb änns allt ovanligare på elitnivå.

De senaste två veckorna har faktiskt varit en väckarklocka om att klubbkänslan fortfarande lever. Det började med en liten uppgivenhet i och med alla övergångar som skedde innan transferfönstret stängde i många idrotter den sista januari. Det byttes spelare till höger och vänster och skrevs låneavtal som gjorde att spelare kunde byta klubb även efter att fönstret stängts.

Det hela kändes märkligt, rörigt och lite tråkigt – sedan kom de här härliga väckarklockorna.

Henrik Zetterberg, Anton Lander och Marcos Reus är tre exempel på idrottare som visat klubbhjärta den senaste tiden. Hoppas att fler följer deras exempel.

Mer läsning

Annons