Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Det var ju det jag sa

/

Vår krönikör Pamela Andersson rankar de hetaste sportsnackisarna – på sitt unika sätt.

Annons

1. Damhandbollslandslaget

Hade jag inte det på känn, va? Hade jag inte det? Va? Va? Skrev jag inte i min förra krönika i just den här tidningen att "Besegrar man världsmästarna Brasilien i två matcher så tätt inför ett mästerskap får man skylla sig själva att förväntningarna är höga. Ska vi säga minst ett brons, tjejer?" angående det svenska handbollslandslaget, skrev jag inte det, va? Jag är helt svettig efter damernas prestation. Att trots ett oförklarligt rött kort (Linnea Torstensson), tidigare svaga målvaktsinsatser (Idéhn och Bundsen), en tung förlust i semifinalen (alltid dessa förbaskade norskor!) och en dålig start i sista matchen ändå bärga ett brons är faktiskt en bragd. Visst, vi har Europas värdefullaste spelare i Isabelle Gulldén och EM:s bästa försvarare i Sabina Jacobsen men att målvakten Johanna Bundsen äntligen skulle lyckades göra en riktigt bra halvlek under mästerskapet precis när det var som viktigast var ingen självklarhet. Just målvaktsspelet har varit ett sorgligt kapitel under hela EM och normalt sett tar man ingen medalj när räddningsprocenten är lägre än glocalnet, men de här tjejernas kämparglöd vägrade att låta det förstöra jakten på framgång. Sverige är tillbaka i världseliten, Isabelle Gulldén har blivit en artist och kan lämna groupierubrikerna från OS i London och Usain Bolt bakom sig, och 2016 är det EM i Sverige.

Ska vi säga minst final då, tjejer?

2. Stina Nilsson

Vi längdnördar har haft en tung månad, så jag kände mig som Gert Fylking när jag satt i tv-stolen och såg Stina Nilsson åka in på en andraplats i söndagens sprint. ÄNTLIGEN! Efter en förnedrande start på längdvärldscupen blev det äntligen, ÄNTLIGEN, något att jubla över i skidspåren. Bästa placeringen så här långt för skidlandslaget, och ÄNTLIGEN en svenska som kunde knäcka Björgen i en spurt (i semifinalen åtminstone). Skidnörden i mig har återigen fått hopp.

3. Börje Salming

När så många idrottsmän skyr politik och ännu färre vågar ta ställning, så kan man alltid lita på Börje Salming. Först lät han plåta sig som Sitting Bull i "Årets kvinnor och män 2015"-kalendern och i veckan röt han till mot talmannen Björn Söders uttalanden om att samer kanske inte är svenskar. Flera män (och kvinnor!) som Börje, tack.

4. Susanne Gunnarsson

Som kanotist var hon alltid i hetluften, obekväm, gick sin egen väg och klassades som bråkstake efter de bittra åren med Agneta Andersson innan OS-guldet. Själv har jag alltid gillat Susanne Gunnarsson. Man kan inte ogilla någon som aldrig ger upp, som har en sådan vinnarskalle i allt. Jag tänker på det när jag ser henne springa med en blytung rygga i programmet Det stora äventyret på fyran. Där min forne handbollsidol Per Carlén lade sig mitt på en väg och trodde att hans lag skulle hitta honom istället för att visa teamkänsla så ledde Gunnarsson sitt lag rätt på elektriciteten och segern. Programmet må vara uselt, men kämparna visar sitt rätta jag under omständigheterna. Och där leder Gunnarsson med kanotlängder över Carlén.

5. Charlotte Kalla

När Kalla blir sur, ger reportrar bittra kommentarer och allmänt går omkring som ett åskmoln så tror jag på ett bra Falu-VM. Man behöver inte vara skidexpert för att se att tekniken inte riktigt sitter där eller att benen inte känns så där hoppsigt pigga, men att komma så långt ner i resultatlistan som en åttonde plats på favoritdistansen 10 k fritt, hennes sämsta på distansen sedan 2007, är en garanti för att Kalla kommer att ge allt de kommande månaderna för att vara som bäst i slutet av februari.

6. Snöbristen

Jag trodde förra årets "vinter" var low time high, men det här året slår alla rekord. Nu är det den alpina cirkusen som drabbas, och cirkus är precis rätta ordet. Semmering blir Innsbruck, München blir ingenting och över Zagreb vilar flera frågetecken. Kanske Dubai kan rycka in? Där finns det ju åtminstone en slalombacke inomhus?

7. Dressman

Till sist en stilla undran till Zlatan. Dressman? DRESSMAN!? 

Mer läsning

Annons