Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: "Det var på gränsen till hat"

Robert Holmbom minns tillbaka till en svunnen tid då mötena mellan Timrå IK och Sundsvall Hockey var ett av Sveriges hetaste derbyn.

Annons

Det fanns en speciell laddning.

Något som också märktes på isen. För det blev ofta hett när Timrå IK och Sundsvall Hockey drabbade samman i slutet av 90-talet. Det var även då mitt hockeyintresse verkligen tog fart.

Jag kommer ihåg hur Timrås Bosse Ahl rök ihop med Sundsvalls retsticka Mattias Wiklund.

Jätten Ahl matade bara på med stöten helt hänsynslöst mot Wiklunds skalle. Så signifikativt för känslorna som uppstod mellan lagen under den här perioden.

Det var på gränsen till hat.

Slagsmålet har etsat sig fast i hjärnbarken, trots att det snart är 20 år sedan.

Som oftast vann Timrå, men det hände att Sundsvall Hockey chockade ”storebror” och smällde dem på fingrarna.

Ett annat minne som sitter kvar är när Sundsvall Hockey körde över Timrå med 62 i den täta Isstadion under början av 1999. Jag kom ihåg att Sundsvalls Markus Sjöberg var sådär läskigt bra mot sin moderklubb, Timrå.

Jag minns hur min far förbarmade sig över alla pikar som han skulle få på sitt jobb dagen efteråt. Han är en för alltid misströstande Timråsupporter.

Det var nog säsongen 1998/1999 som rivaliteten mellan klubbarna nådde sin senaste topp. Det var benhårt mellan lagen, om jag minns rätt.

Och jag som kommer från Sundsbruk, där det bodde människor med såväl blå som röda sympatier fick utstå en del gliringar när jag stod med röd-vit-blå-rutiga mössa på Gångvikens skolgård.

Nu finns det nog en hel generation hockeyungdomar som tror att ett derby mellan Timrå och Sundsvall alltid varit lika ljummen som en halvtinnad kycklingfilé.

Jag förstår dem – men såg framför en tid, där vi skulle kunna få uppleva det igen. Stekheta seriederbyn.

Vi var ju liksom på väg dit. På väg, alltså för nu vet vi ju inte hur det blir med Timrås vara eller icke vara i fortsättningen.

Finns det något seniorlag kvar över huvud taget om några veckor?

Vi får hoppas att det inte blir så, utan att Timrå kan leva kvar.

För framtida derbyns skull. I SCA-cupen. Och kanske också i samma serie. Kvalserien till Allsvenskan till våren ...

Jag fortsätter drömma mig bakåt och minns Patrik Thornéus artikel i Aftonbladet efter Sundsvalls 6–2-seger i början på 1999:

"Det har kallats Sveriges hetaste derby och visst: det handlar om hatkärlek mellan Timrå och Sundsvall Hockey”,

Visst skulle det vara häftigt att återuppleva den där riktiga derbykänslan igen. Och visst kommer det bli hett, med tanke på alla ex-timråiter i Sundsvall Hockey. Som på 90-talet.

Om nu inte Timrå fortsätter vinna sig uppåt i tabellen. Eller, huh hemska tanke, om Timrå hinner konka först.

Mer läsning

Annons