Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Efter basketförbundets flathet – nu ska jag bli Lagerbäcksk i min papparoll

Annons

I livesändningen inför Giffarnas match mot Falkenberg hörde jag Johan Nikula berätta om det ekonomiska läget klubben är i. På grund av det negativa egna kapital klubben visade upp vid årsskiftet kräver nu förbundet ett periodiserat bokslut per den 31 augusti från GIF Sundsvall.

Ordförande Nikula är väl införstådd i vad det innebär och, är jag övertygad om, även införstådd i vad konsekvenserna blir om det inte görs eller om även det visar röda siffror på sista raden.

Då beviljas klubben inte elitlicens och tvångsdegraderas en division.

Oavsett vad.

Läs också: Nikula om hotet mot GIF Sundsvall: "Vi kommer garanterat att spela elitfotboll 2017"

Hårda papper kan tyckas, men det är den enda – och rätta – vägen att gå. Alla vet om spelreglerna och har man regler så måste det också bli konsekvenser om dessa inte följs. Annars blir de utvattnade och det riskerar att eskalera.

Nikula drar också jämförelsen med debaclet Dragons, och menar att det aldrig hade hänt i fotbollen. För det är just där skon klämmer som hårdast; basketförbundets flathet.

Deras icke-agerande.

De har låtit det gå alldeles, alldeles för långt och faktum är att de faktiskt aldrig gjorde någonting. Dragons beviljades tillstånd år efter år efter år, trots alla varningsklockor, trots avsaknaden av drösvis med tvingande formalia, som årsmötesprotokoll.

Det blev aldrig några konsekvenser.

Det var Dragons själva som dog till slut.

Nu är GIF-ordförandens exempel visserligen lite en sanning med modifikation, inte heller fotbollförbundet är den att ta rygg på när det blåser snålt. Visst, de skickade ner Örebro men de lät exempelvis Helsingborg vara kvar.

Nej, då vänder jag mig hellre till västra Medelpad.

Jag minns hur Lars Lagerbäck på en presskonferens för ett gäng år sen förklarade sitt beslut att skicka hem Olof Mellberg, Chippen och Zlatan från en landslagssamling. Det spelade ingen roll vad de hette eller hur mycket stjärnor de var – regler hade satts upp och dessa hade trion brutit mot. Det var bara att packa väskan.

Basketförbundets agerande däremot liknar mina krav på att barnen ska städa rummet. Det brukar sluta med att det är jag själv som står där på alla fyra och plockar. Bara för att nästa gång stå där igen. De har tydligen insett att det inte blir några större konsekvenser att strunta i sin fars regler, gissar jag.

Läs också: Dragons har försatts i konkurs: "Trist för basketen i Sundsvall"

På samma sätt som Dragonsledningen lärde sig att de helt enkelt kunde strunta i krav och regler.

Jag utgår från att basketförbundet rannsakar sig själva ordentligt och tar lärdom av detta.

Samtidigt som jag också tar lärdom – och byter från basketförbund till bestämdhet från västra Medelpad i min papparoll.

Mer läsning

Annons