Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: En Facebook-kampanj som kan rädda Timrå IK

/

Vår krönikör Pamela Andersson rankar de hetaste sportsnackisarna – på sitt unika sätt.

Annons

1. Bill Impola

Missade ni långloppet La Diagonela i lördags missade ni veckans största dramatik. Det var länge sedan jag lidit så mycket med en idrottare som jag gjorde med svenska längdåkaren Bill Impola som 1,5 kilometer från mål ledde det fyra mil långa Ski Classics-loppet och gick mot sin första seger någonsin. Då tog han fel väg.

Istället för att fortsätta till målet gav sig Bill ut på ett tredje varv, och jag skrek ett hysteriskt "neeeeej!" rakt ut framför tv:n. TV-skotern följde efter svensken, men inte förrän det var för sent stegade en funktionär ut i spåret och talade om för 25-åringen att han åkt fel. I tre mil hade Bill åkt ensam långt framför de andra, och så snuvades han på sin första triumf. Jag hade lust att gråta. Men det gjorde inte Bill. "Först var jag sur, sedan tänkte jag att det vara är idrott. Det kommer nya chanser" sa den populära långloppsåkaren som också hyllades av de andra konkurrenterna efteråt. Segraren norrmannen Öystein Pettersen och hans klubb Team United Bakeries lämnade till och med in en protest då man menade att den rättmätiga vinnaren var Impola och när protesten avslogs gav Pettersen istället bort sina prispengar till svensken som tröst.

Årets hittills sportsligaste gest. Och Bill, jag är också säker på att du får en ny chans snart. Det vankas ju ett nytt lopp redan till helgen…

2. Stina Nilsson

21-åringen imponerar mer och mer på mig. I söndags tog hon tillsammans med Ida Ingemarsdotter längdskidlandslagets första världscupseger den här säsongen, och inför VM har hon nu ett årsfacit som till och med slår Charlotta Kalla! Juniorvärldsmästarinnan från 2013 har visat att hon inte alls räds seniorfarten, och jag älskar redan hennes glada leende, glittrande ögon och självklara sätt. Hon får inte tunghäfta inför media heller och efter söndagens seger charmade hon pressen med sin engelska när hon berättade om hur hon "surfat kurvan" för att komma först till sprintupploppet. Vår nya storstjärna!

3. Handbolls-VM

Allt har handlat om Kim Andersson inför VM, men min favorit är en annan Andersson, Mattias. En av världens bästa handbollskeepers är svensk och jag slutar aldrig att förundras över det imponerande arv som bland annat Claes Hellgren och Mats Olsson lämnade efter sig. Är det något vi är bra på i Sverige är att fostra världsmålvakter.

4. Idrottsgalan

Inget snor, inget blod och inget svett (eller kanske lite hos några) men däremot glitter, gala och lite glamour. Och så alla diskussioner om bästa och sämsta tacktal. It's only an sportgala but I like it.

5. Honken

Publikfavoriten Johan Holmqvist är tillbaka i Brynäs, klubben han ratades från förra säsongen, och allt gammalt groll är glömt. Nu ska han bara rädda kvar laget i SHL också.

6. Northug

Lillebror Tomas vinner sin första världscupseger och jag känner hur luften går ur mig. Ännu en Northug. Hur mycket ska man behöva tåla som svensk skidälskare?

7. Timrå

Kommunen säger nej till att hjälpa hockeyklubben genom att köpa Eon Arena och får inte klubbdirektören Lars Nolander och de andra i Timrå ihop tre miljoner (!) innan januari är slut är det kört. Konkursen närmar sig som en tickande bomb och som gammal sundsvallsbo känns det trist att ens tänka tanken på att regionen riskerar att inte ha ett hockeylag i någon av de högsta serierna. Men tiden rinner i väg. Vad säger ni, timråiter? Kopiera facebook-kampanjen "Rädda Mrs Medicott åt Sara Algotsson Ostholt" som räddade silver-Saras häst för några år sedan, kanske?

Mer läsning