Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: GIF-rekordet lämnar Norrlandsfönstret vidöppet

/

Annons

1. Friidrotts-VM i Peking

Ska jag vara helt ärlig hade jag nästan lagt det VM:et på is efter alla svenska skador och dopningbakslag under sommaren. Som om det inte räckte med att de svenska chanserna under några veckor förvandlades till noll efter avhopp av både Sanna Kallur, Emma Green, Michel Torneus och Meraf Bahta. Den här sommaren har den två gånger dömde fuskaren Justin Gatlin varit överlägsen på 100 meter och senast i helgen kom det nya uppgifter om de dopningmisstänkta idrottarna från VM i Helsingfors 2005 och VM i Osaka 2007 som IAAF har bekräftat, liksom nya dopningfall från VM i Korea 2011. 

Vem orkar bry sig längre?, tänkte jag och var precis på väg att stryka ett streck över hela friidrottskalendern i somras, men så plötsligt fick han fart på benen igen Usain Bolt. 9.87 i comebacken efter alla skador och Torneus hoppade långt under SM i Söderhamn och bestämde för VM trots allt – och vips fick jag gnistan tillbaka! På söndag går 100 metersfinalen i Peking och även om jag verkligen inte kan gå i god för att Bolt är helt ren måste jag ändå anta det, och då hoppas jag att han tvålar dit den där dopade amerikanen så det stänker om det! Duellen på 100-metersfinalen mellan Bolt och Gatlin lyfter mästerskapet från ljummet till hett, och är nu veckans hetaste snackis. Inte bara hemma hos mig. Jag vågar påstå att när de två ställer sig i blocken i veckan är det ingen förutom möjligen Gatlins egen familj som vill se honom vinna. Vad gäller Torneus är väl allt man kan hoppas på en eventuell bronsmedalj, men det skulle å andra sidan vara ett fantastiskt steg framåt. Så sätt igång. Världen väntar. Åtminstone på Bolt.

2. LeBron James

Basketstjärnan är en av världens mest välbetalda idrottsmän, bara i fjol drog han in 510 miljoner. Nu använder han 350 miljoner till att betala utbildning för över 1000 utsatta ungdomar i sin hemstad. 350 miljoner. Det är 78 miljoner mera än det löfte som den nya regeringen gick till val med och som lovades gå till ett höjt idrottsanslag. Ett anslag som blev noll kronor (0!) för den svenska idrottsrörelsen när segern var i hamn. Just saying.

3. GIF Sundsvall

Slår rekord i allsvenskan med tre raka segrar. Okej, det kanske inte låter så mycket men vet man att det inte har hänt sedan 1988 så är det ändå anmärkningsvärt. Dessutom gillar jag tabellen i allsvenskan just nu, åtminstone om man sätter på sig norrlandsögonen. Både Gefle och Giffarna långt från streckspöket. Norrlandsfönstret är vidöppet.

4. Hasse Backe

I höstas var vi inbjudna till HUFF-galan tillsammans och spenderade en rolig kväll tillsammans på Kulturhusets scen i Hudiksvall. Nu ska Hasse Backe bli finsk förbundskapten och det ska bli kul att se om han även blir Finlands Lars Lagerbäck. Uppgiften är åtminstone likvärdig.

5. Chippen

Han skulle kunna ligga och pilla sig i naveln resten av sitt liv, men när hans moderklubb Mjällby behöver hjälp drar Chippen Wilhelmsson på sig Stålmannen-dräkten och ger sig in i fajten igen. Han gjorde till och med mål direkt i debuten (även om laget förlorade ändå) och jag gillar ju sånt. Hängivenhet för det gamla laget. Precis vad ett idrottshjärta klappar extra för! Bravo!

6. Tennissnusk

Trodde ni att tennis var en gentlemannasport? Kanske när V-Gurra lirade (kung Gustaf V, alltså)  men inte år 2015. Eller vad sägs om australiensaren Nick Kyrgios kommentar under matchen mot Stan Wawrinka: "Kokkinakis låg med din flickvän. Ledsen att behöva säga det, kompis" sa Nick och fick böta 85 000 kronor för den kommentaren. Om det stämmer vet jag inte men det var ju inte så gentlemannamässigt, direkt.

7. Teodor Peterson

Förra säsongen letade han efter formen hela året, och nu har Teodor Peterson drabbats av oturen igen. Skidhjälten från Sotji har fått harpest efter att ha blivit biten av en mygga (!). Teodor blev pappa för första gången i juni till en liten flicka och vi får hoppas att hon kan peppa och trösta sin pappa så att han snart hittar tillbaka igen. Barn har ju den förmågan.

Mer läsning

Annons