Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Gulden på Sum-Sim i Linköping

Annons

Vi var framme vid det sista finalpasset på Sum-Sim i Linköping. Molnen hängde regntunga och det doftade av klor och gräs.

Året var 2002 och jag var en 15-årig lång och gänglig simmare. I det första finalheatet av två, på 4*100 medley flickor 15-16 år, simmade hemmalaget och förhandsfavoriten till guldet. I heat två var det vår tur efter att ha sett konkurrenterna simma. De hade gjort en bra tid. Frågan var om Linköpings resultat skulle stå sig.

På förstasträckan simmade undertecknad ryggsim och när vår frisimmare satte handen i kaklet stod det klart att Linköping inte alls hade vunnit.

Det hade vi. Fyra tjejer från Sundsvalls SS.

Jag fick kliva högst upp på pallen med mina tre lagsimmande vänner. Ett Ungdoms-SM guld i handen och med ett minne för livet.

För när jag kikar tillbaka på tiden i bassängen är det inte direkt morgonträningarna och mjölksyrapassen jag minns bäst. Det är den där kvällen i Linköping när allt kändes fjäderlätt.

Just nu simmas sommarens Sum-Sim. Även detta år avgörs det på Tinnerbäcksbadet i Linköping. Sveriges ungdomselit har kämpat många mil och timmar under året för att med guld i blicken och pirr i magen göra sina starter.

Nu prövas kropp och själ. För det är inte direkt skönt under tiden. Men det är skönt att nå sina mål.

I går kväll fick Sundsvalls SS supertalang Gloria Muzito ställa sig högst upp på den där prispallen i Linköping. Hon hade just gjort en tid på 100 frisim som få i den yngsta åldersklassen för 14-åringar har gjort tidigare.

Bäst i Sverige.

Gloria är ännu ung men prestationen är tung. Jag hoppas att hon kände sig lika fjäderlätt med guldmedaljen i handen. Med ett minne för livet att ta med sig hem.

Läs också: SM-guld till Sundsvalls unga simtalang

Taggade Sundsvallssimmare på väg till ett Sum-Sim 2001. Undertecknad står längst bak i mitten.

Mer läsning

Annons