Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Jag saknar redan Johan Olsson

/
  • Sundsvallsbon Johan Olsson avslutade karriären med ett guld, ett silver och ett brons under VM i Falun.

Vår krönikör Pamela Andersson rankar de hetaste sportsnackisarna – på sitt unika sätt.

Annons

1. Det historiska mästerskapet

225 000 sålda biljetter, nio medaljer – det bästa svenska resultatet i ett världsmästerskap hittills – och så en Kalla, en Olsson, en Nilsson och en Södergren. VM i Falun blev en fest som få kommer att glömma. Inte Charlotte Kalla som visade att hon är den enda som kan besegra norskorna, inte Johan Olsson som visade att han är den enda som kan besegra Petter Northug, inte Stina Nilsson som bevisade att vi svenskar visst kan spurta och inte reserven Anders Södergren som med sin insats på femmilen för sista gången fick ta emot folkets kärlek i sitt sista mästerskap. Men kanske framför allt inte Petter Northug. Det spelar ingen roll hur imponerad jag är av de svenska insatserna så går det inte att komma undan att de enda två kungar som jag såg på Lugnet var Carl XVI Gustaf och Petter Northug. Norrmannen åkte hem med fyra guldmedaljer, FYRA (!) och har i alla guldrejsen lekt med de övriga i fältet. Hans frekvens i stakningen, hans sjumilakliv i sista backen på stadion var som att se en reklamfilm för duracell där alla kaniner stannat utom en som bara trummar vidare. Skidvärlden har aldrig sett något liknande och även om jag tröttnat på hans lite uttjatade hysch-gester och ordkrig mot allt och alla går det inte att komma ifrån att skidsporten behöver honom betydligt mera än vad han behöver den. Låt oss hoppas att SVT:s expert Mathias Fredrikssons profetia om att alla bråken med det norska skidförbundet kan betyda att detta var Northugs sista VM. Det räcker med att jag redan saknar Johan Olsson och Anders Södergren. 

2. Mathias Fredriksson

Och apropå SVT:s expert; Mathias Fredriksson har blivit säkrare i rutan för varje världscuptävling under säsongen och under VM har han varit kanalens mest lysande stjärna. Med klockrena analyser, ett självförtroende som synts i hela hans kroppsspråk (lätt framåtlutad, lite bredbent och med yvigare gester än tidigare) och med en egen skidparlör ("kliv, kliv, överlev") har Fredriksson tagit plats i studion och bjudit på en fräschhet som i mina ögon tagit honom högst upp på tv-pallen.

3. Robin Bryntesson

Han har tre JVM-guld och en världscupsseger från 2009, men 30-åringen från Rossön är lika känd för sin ordsvada och sitt engagemang för barn och ungdomar som drabbats av diabetes (som han själv lider av). Under VM har han tillsammans med norska NRK och Nicolay Ramm bjudit på en show som varit en skön blandning av galenskap och skidor. Avsnitten ligger kvar på nrk.no/sport. Gå in, titta och njut!

4. Svenne Rubins

När Vansbro-gänget Svenne Rubins skrev sin alternativa VM-hyllning till Falu-VM blev det något helt annat än Mando Diaos finstämda hit. "Ur spår", som låten heter, är klassisk dalarock som gjord för öltält och after ski och förstås med en refräng som är helt omöjlig att få ur skallen!

5. Matsnack

Salt, mos och socker. Aldrig har väl gemene man slängt sig med så många mattermer när det handlat om skidåkning och snö. 

6. Kjell-Erik Kristiansen

Förmodligen världens bästa skidspeaker och som med sin svada har fått många nya fans under Falu-VM. Ingen kan som den svenske norrmannen (!) blanda franska, finska, svenska, tyska och norska i en och samma mening i ett tempo som skulle göra vilken lingvist som helst imponerad.

7. Woxlin&Sjöö

Mittmedias eget webb-program där det vankades analyser, intervjuer och gäster varje kväll och där jag själv fick hänga med Elin och Patrick under hela mästerskapet. Höjdaren? När Sjöös skägg åkte i direktsändningen efter Charlotte Kallas guld på 10 km. En lyckad kupp (utan blodvite), om jag får säga det själv...

Mer läsning