Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Sååå tacksam över att jag har hittat skicrosstävlingarna

/

Vår krönikör Pamela Andersson rankar de hetaste sportsnackisarna - på sitt unika sätt.

Annons

1. Skicross

Eftersom den norska dominansen förstört spänningen i världscupen på längd är jag sååå tacksam över att jag har hittat till skicrosstävlingarna på helgerna istället. I de branta banorna serveras allt som krävs för att det bli spännande. Hopp, snäva kurvor, närkontakt mellan åkarna (från olika nationer!), krascher och ovisst ända fram till mållinjen. Men framför allt: här serveras även svenska framgångar! I söndags var det Victor Öhling Norberg som i sin comeback efter ryggproblem tog sin sjätte världscupseger totalt – och förra helgen blev det en svensk dubbel då Anna Holmlund och Sandra Näslund tog en historisk dubbel. Det hade kunnat bli en repris på det i lördags men Näslunds iver att gå förbi Anna i täten slutade med en kollision och istället blev det en andra- och en tredjeplats i mål för svenskorna. Onödigt förstås – men shit så rafflande! Och om nån såg Sundsvallstjejen Holmlunds min efter målgången var den vassare än en knivsudd. Att bli snuvad på segern var inte Anna (Sveriges svar på Therese Johaug med ett facit på 2-2-1-1-2-4 och överlägsen ledare i världscupen) speciellt nöjd med. Men det är just såna dueller som gör skicrossen till den mesta spännande skidgrenen den här vintern. Det är en farlig sport och de flesta av de svenska stjärnorna har kraschat och skadat sig allvarligt både en och två gånger i den stundtals hissnande farten (ibland upp emot 90 km i timmen!). Samtidigt kan hoppen innebära airtime på 2-3 sekunder och då gäller det att ha full kontroll på kroppen och skidorna. Jag kommer på mig själv att knyta händerna hårt och hålla andan minst en gång per race. Och jag älskar det.

2. Stina Nilsson

Håller ensam den svenska fanan högt. Helg efter helg. Måtte hon fortsätta orka!

3. Sprintfinalen

Det är sällan jag firar när det är final utan svenskt inslag, men när lördagens prispall på herrarnas sprint bestod av en italienare, en amerikan och en britt med en schweizare på fjärde plats kunde jag inte låta bli att jubla. Grattis FIS – en pall utan norrmän ökade med ens intresset från övriga Europa med det dubbla!

4. Handbolls-finalen

Norge vann. Det räcker så.

5. Domarskandalen

… däremot har jag mera att säga om domarskandalen som uppdagades innan VM-finalen. Före detta tyska proffsdomaren Jutta Ehrmann-Wolf saknades under VM på grund av sin sexuella läggning. Att hon är gift med en kvinna räckte tydligen för Internationella handbollsförbundet som nekade henne att jobba på plats, och jag känner att jag helt tappar hakan. Vilken sten har stofilerna i IHF legat under de senaste 30 åren? Herregud, rensa i leden! Nu!

6. Korttidsutvisningar

Hälsinglands fotbollsförbund har ansökt om att få dispens från fotbollens ordinarie regler genom att börja med korttidsutvisningar i division 5. Ett gult kort skulle inte bara betyda en varning utan skulle också medföra utvisning i 15 minuter. Jag häpnar. Fotboll är världens största sport, den spelas med samma regler överallt i världen och alla vet som gäller – men i Hälsingland vill man köra sitt race. Hypotetiskt, jag vet: men tänk om två man i samma lag drar på sig ett gult kort inom loppet av bara några minuter och tre man i det andra laget? Hörde jag kaos?

7. Ingemar Stenmark

Tack vare en ofattbar regeländring är det nu Marit Björgen och inte Ingemar Stenmark som är världens genom tidernas mesta segrare inom FIS. Genom att retroaktivt ändra reglerna i bland annat Tour de ski har etappsegrarna förvandlats till världscupssegrar och jag fattar ingenting. Att man gör det från och med nu är ju helt okej, men att ändra historien bakåt är helt galet i mina ögon. Northug fick till exempel 18 nya segrar utan att ta ett enda stavtag och vips är han större än Gunde Svan i antal segrar. Ur led är tiden. På många sätt.

8. Jose Mourinho.

Smeknamnet The chosen one fick en helt ny innebörd i veckan…

Mer läsning

Annons