Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: "Sandras pappas stolthet orsakade en gråtkula i min hals"

/

Idrottsgalan 2015 blev precis som väntat. Glammigt, glittrigt och utan riktigt stora överraskningar. Hade det inte varit för två 80-åriga damer hade jag rent av påstått att den var på gränsen till trist.
Så tack Irma och Britt för att ni räddade min tv-kväll!

Annons

Kvällens charmigaste:

De skulle bara dela ut Bragdguldet till längdtjejerna, men istället var det 82-åriga Irma Johansson och 80-åriga Britt Strandberg (två av tre från OS-guldlaget i Squaw Valley 1960) som hyllades. Med charmiga kommentarer, breda leenden och äkta nyfikenhet och glädje intog de scenen med sina hörapparater och drog ner både skratt och applåder. "Nu ska vi försöka klara av det här", sa Irma Johansson innan hon nästan förstörde Ida Ingemarsdotters håruppsättning när hon skulle ruska "tjejerna" i håret samtidigt som hon satte på dem bragdmedaljerna. "Och Kalla, vi måste ju skicka en hälsning till Kalla" avslutade hon sedan och vinkade rakt in i kameran. Hyllningarna på Twitter och andra sociala medier fortsatte sedan långt in på natten. "Grattis Gripen! Välförtjänt!!! Men alltså #irma, har inte slutat njuta än. Låt henne leda galan med Settman nästa år" twittrade till exempel skidstjärnan Emil Jönsson. Jag håller med. Outstanding tv!

Kvällens stoltaste:

När den unga skicross-stjärnan Sandra Näslund från Kramfors, med benet i skena efter korsbandsskadan, haltade upp på scenen och fick priset som Årets Nykomling och tackade sin pappa som satt i publiken, knöt det sig i strupen. En liten tår, en darrande underläpp och några ryckningar i ögat var allt som pappa Näslund visade upp men det räckte för att stoltheten skulle gå rakt genom rutan och orsaka en gråtkula även i min hals.

Kvällens applåd:

Kiruna AIF är klubben som är känd över hela hockeyvärlden för sitt rakryggade sätt att ta strid för alla människors rätt att idrotta. Så spot on att SVT-sporten gav sitt Sportspegelnpris till det lag som varje dag möts av, som ordförande Johan Köhler i sitt starka tal påpekade, motstånd och tystnad. "Hoppas att ni vågar står upp och inte är tysta" sa han och fick hela Globen på fötter. Mäktigt!

Kvällens citat 1:

"Nja. Kant ut, kant in, man känner ju när man sätter skottet". 

Björn Ferry när han fick frågan om han var förvånad över hustrun Heidi Andersson överraskning för några år sedan när hon på scenen avslöjade att Björn skulle bli pappa.

Kvällens citat 2:

"Vad ska vi med dig till?"

Peter Settman försökte få gå med på lunchen som vinnaren av Årets Manliga Idrottare, Zlatan och prisutdelare Dragomir Mrsic bestämmer via telefon men får ett snabbt svar av Mrsic.

Kvällens mest saknade:

Charlotte Kalla. Jag undrar om hon inte ångrade sig att hon inte gick med tanke på kvällens utdelning. Fyra priser (Årets Prestation, Årets lag, Bragdgulds-utdelningen och Årets Kvinnliga Idrottare) var Kalla med och ta hem och även om Anna Haag vant skötte snacket från scen saknade nog de tre svartklädda tjejerna i längdlandslaget sin lysande ledare. Vi tittare gjorde det åtminstone.

Kvällens märkligaste gest:

Varför gjorde Tomas Brolin tummen ner flera gånger när Peter Settman skulle presenterade Orup? De som dansade och såg ut att ha så kul i Rålis 1994, jag trodde han gillade Orup? Eller var det Settman han sågade?

Kvällens stoneface:

Kusken Örjan Kihlström rörde inte en min när tv-kameran zoomade in honom under kvällen. Satte han tyst hela kvällen? Nån som vet?

Kvällens finaste:

Anja Pärsons mage och lyckan i hennes ögon. Det värmer hjärtat att se.

Kvällens tårar

Att se Kenneth Andersson och Tomas Brolin (och flera andra) bryta ihop under sången till de idrottsmän som gått bort under året och talet till Klas Ingesson av hans gamla förbundskapten Tommy Svensson tog hårt även i tv-soffan. En älskad spelare fick en vacker hyllning. Vacker, värdigt men sorgligt.

Kvällens pinsammaste

Jag är egentligen glad att Peter Settman är tillbaka som programledare, få kan hålla i en stor tv-produktion som han, men starten, Peter, vad hände där? Skämtet om den blivande prinsessan Sofia och statsministern Stefan Löfven, "Stefan och Sofia, Sofia och Stefan, Snippan och Snoppen…" föll så platt att jag bävade för att varken Peter eller tv-kvällen skulle kunna repa sig.

Kvällens överraskning

Allt var krattat för Charlotte Kalla. Radiosporten hade bytt ut prisutdelaren prins Carl Philip mot skidkungen Torgny Mogren och hon hade redan tagit storslam. Jerringpriset var så gott som hennes. Då läste Mogren: Sarah Sjöström! Slutet gott allting gott. Det priset var hon värd.

Mer läsning

Annons