Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kung Federer för bra för svenskparet

/

Kung Carl Gustaf satt på läktaren, på banan slet Thomas Johansson och Simon Aspelin. Det var bara ett problem. Den här kvällen fanns det en kung för mycket på tennisarenan. Då blev det till slut ett svenskt OS-silver – men med mersmak.

Annons
Semifinalen kom att bli en klassiker. Finalen går i stället in under kategorin "hedersamma förluster". För efter 1–3 i set mot Stanislas Wawrinka/Roger Federer fanns inga bortförklaringar – bara en schweizare som åter igen visade sin klass.
– Lite besvikna är vi över vår insats men i morgon kommer vi nog att vara nöjda ändå. Federer visar vilken bra spelare han är, i dag ligger han på sin bästa nivå och spelar otroligt bra, sade Thomas Johansson.
För det var fyra på banan men en i sin egen klass. Nästa vecka kommer Federer ha tappat sin förstaranking i singel men han visade åter igen i finalen sin kapacitet.
– Skulle han spela dubbel kontinuerligt, sade Aspelin...
– ...då skulle han vara bäst, tillade Johansson.
Efter maratonmatchen i semin höll också finalen på att gå så mycket snabbare. Federer/Wawrinka vann första set på 29 minuter då Federer bara tappade en boll i sina tre egna servegame.
När sedan Aspelin för andra gången i matchen tappade serven, stod Sverige i underläge med 0–2 i set. Det blev dock inte tre raka set när svenskparet till slut började hitta rätt i returerna, samtidigt som Wawrinka gick ned sig.
Okej match
– Jag tycker vi gör en helt okej match i dag, inte riktigt samma nivå som tidigare, men det beror på motståndet. Målet var att utnyttja Wawrinkas svagheter, sade Johansson.
För Federer var det tydligen hur mycket segern betydde. Ett år där inget har varit sig likt med blott två titlar och tunga förluster i Paris och Wimbledon och nu senast i singel i OS, var det här ytterst känslosamt.
– Det är ett magiskt ögonblick och något speciellt i min karriär, sade han som vunnit tolv grand slam-titlar.
– Särskilt som vi båda var nere efter att ha förlorat i singeln. Att då ändå kunna gå och vinna dubbeln.
Men även tvåor kan vara nöjda ibland. Det var Johansson/Aspelin ett bevis för.
– Vi värderar det här otroligt högt även om vi inte kom upp i samma standard som tidigare, menade de båda.
För svensk tennis var silvret däremot guld. För förbundet som brottas med ekonomiska problem är framgång viktig ur sponsorsynvinkel samt rekrytering av spelare.
För Davis cup är det också viktigt. Jonas Björkman som varit ett dubbelankare i över ett decennium lägger av efter den här säsongen. Aspelin/Johansson är nu en självklar möjlighet, i alla fall på alla underlag utom grus.
– Tidigare har det ju varit så att Thomas ofta spelat två singlar men jag tycker att vi är ett bra alternativ. Sedan handlar det ju mycket om dagsform, sade Aspelin till TT.

Mer läsning

Annons