Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kval utan problem för Sveriges VM-orienterare

Även på långdistansen blev kvalet en formsak för svenskarna i orienterings-VM.
Alla sju tog sig vidare till fredagens final.
Mest övertygade Emil Wingstedt som joggade i mål som tvåa i sitt heat, 53 sekunder efter schweizaren Marc Lauenstein.

Annons
 Om det varit final hade jag tagit i mycket mer på slutet, sade svenskarnas stora medaljhopp på distansen.
Wingstedt var mycket koncentrerad och presterade ett lopp som var i det närmaste perfekt.
Och det var inte det lättaste i den kuperade terrängen vid Suganuma.
Till skillnad från kvalet på medeldistans fick löparna den här gången några rejäla tankenötter att knäcka ute på banan, som mätte 7,8 kilometer med 510 meters stigning för herrarna och 5,2 kilometer med 330 meters stigning för damerna.
För de allra flesta blev det betydligt längre att springa och med fler höjdmeter att knega sig uppför.
En av dem var Karolina A Höjsgaard.
 Vid sjunde kontrollen läste jag fel på två höjder och klättrade tio kurvor i onödan, sade den regerande världsmästarinnan på distansen som i egenskap av titelförsvarare hade en friplats i kvalet.

Omvägar
Tio höjdkurvor innebär 50 tunga höjdmeter att klättra. Det kostar både tid och kraft. "Karro" blev därför slagen med nära tre minuter av norskan Marianne Andersen som var snabbast på banan.
 Men jag höll bara kvalfart i dag. I finalen ska det gå fortare, lovade hon.
Jenny Johansson hörde till dem som avsiktligt sprang långa omvägar.
På väg mot femte kontrollen valde hon avsiktligt en yvig sväng som innebar att hon sprang ungefär en kilometer extra längs en väg. Planen var att undvika några stora höjder, men det fanns vägar mera rakt på som var snabbare. En sådan valde finländskan Heli Jukkola som på så sätt sprang ifatt svenskan två minuter på sträckan.
 Där förlorade jag all tid jag var efter, sade Jenny Johansson, som till slut var slagen med 3.33 av heatsegrarinnan Vroni König Salmi från Schweiz.

Misstag
Det var Emma Engstrand som sprang bäst av den svenska damkvartetten när hon blev fyra i sitt heat. Hon var ändå slagen med hela 3.32 av den oerhört imponerande schweiziskan Simone Niggli-Luder.
 Jag gjorde ett par misstag, men det mesta kändes bra. Tog det ganska lugnt och försökte att inte pressa mig. Det är ju ganska många lopp kvar, sade Emma Engstrand, som på programmet har sprintkval och trolig final på onsdag, långdistansfinal på fredag och stafett på söndag.
Samma program har Niclas Jonasson som var elfte man i sitt kvalheat och klarade sin finalplats med bara 2.46 tillgodo. Södertäljelöparen blev elfte man av de 15 som gick vidare.
 Tiden rinner iväg snabbt om man springer ner på fel ställe. Det gjorde jag ett par gånger på banan, sade svensken.

Mer läsning

Annons