Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagerbäck: "Det känns helt otroligt"

Ingen annan förbundskapten har gjort det - kvalat in till fyra raka slutspel.
Utom skogsinpektörens son från Ovansjö i de norrländska skogarna.
–  Det känns helt otroligt, säger Lars Lagerbäck.

Annons
Det började en dag senhösten 1997. In klev Tommy Söderberg och presenterades som Tommy Svenssons efterträdare.
Han hade en doldis med sig.
Lars Lagerbäck - då ett namn bland dem som intresserat sig för hur det gick för pojklandslagen.
Lars-Tommy nådde EM i Holland och Belgien 2000, VM i Sydkorea och Japan 2002 och av bara farten också EM i Portugal förra året.
Sedan klev Tommy av - och förbundskaptensduon fick ett nytt dubbelnamn: Lars-Roland (Andersson).

Trodde han inte i Eindhoven
Det gick bra det också.
 Hade någon frågat det inför Holland och Belgien hade man nog bedömt den person som något mindre vetande om fotboll, säger Lagerbäck minuterna efter 3-1 mot Island.
Först då öppnade han sig så mycket som mannen från skogarna kan tänka sig att öppna sig.
Det var ett stort leende rakt över. Glädjen och tillfredsställelsen var påtaglig.
Hur kan ett så litet land som Sverige ta sig till fyra raka slutspel?
 Bra fråga. Det är naturligtvis flyt att vi fått fram så många bra spelare. Men vi har en talangutveckling i Sverige i och med Tipselit, som kom på 90-talet, som successivt har betalat av sig. Sedan är ju spelarna...vi har minimalt med problem. De kommer hem med ett leende på läpparna och det fungerar mycket bra i gruppen. Det är nog en kombination av allt detta.

Varit konsekvent
Vad har du själv tillfört?
 Svårt att bedöma sig själv. Jag tycker att ledarteamet och spelargruppen fungerar bra. Något kanske man bidrar med. Jobbar man med någon sorts konsekvens i fotboll brukar det betala sig. Samtidigt som vi har hållit en klar linje har vi med skickliga spelare utvecklat vårt anfallsspel. Vi har gjort otroligt mycket mål och visade i dag, trots att vi inte spelade hundraprocentigt att vi kan göra mål hämtade ur skolboken.
Värdera VM-biljetten, sportsligt som ekonomiskt?
 Jag tror det betyder lika mycket faktiskt. Resurser är aldrig fel att ha, det är sådana som gör att man kan utveckla saker och ting. Det är väldigt viktigt för alla länder att få vara med om ett slutspel, speciellt för mindre länder. VM är en erfarenhet som både vi spelare och ledare får, som man lär sig av och som sedan förhoppningsvis ger ringar ut i den övriga verksamheten.
Något att jobba med under de åtta månader som är kvar till VM?
 Jag tycker att vi har ganska bra variation och ingredienser i vårt spel. Vi kan försvarsspelet och måste fortsätta vara lika skärpta. Anfallsspelet kan utvecklas. Vi hade dåligt tålamod i första halvlek.

"Får inte sparken i dag"
Framtiden?
 I det perspektiv jag har, har jag jobb till nästa år, så det känns bra. Jag vet att jag ska få vara med om ett VM. Jag tror inte att dom sparkar mig i dag i alla fall.
Vill du fortsätta även efter VM?
 Jag har inte funderat på det, men det får vi ta när den diskussionen i så fall bli aktuell, säger Lagerbäck.
Hur långt kan det bära i VM med det här laget?
 Vi har visat att vi är väldigt nära att kunna gå ytterligare ett snäpp. Ska man gå långt i ett VM ska man först ha tre väldigt bra dagar i gruppspelet. Sedan är det fyra matcher till om man ska väldigt långt.
 Men får vi ha hela det här gänget friska och kan utveckla oss några promillen eller procent så...möjligheten finns alltid. Men det är oerhört svårt.

Mer läsning

Annons