Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagerbäck: "Vi kan kanske förlora en match och ändå nå VM"

Storsegern mot Bulgarien ger självförtroende — och en aning andrum inför det fortsatta kvalspelet.
—  Som det ser ut nu kan vi kanske förlora en av de återstående matcherna och ändå gå direkt till VM, säger fotbollslandslagets förbundskapten Lars Lagerbäck.

Annons
Han var fortfarande uppe när lördag blev söndag för att se om 30-matchen mot Bulgarien. Det förbundskaptenen såg var glädjande.
 Det brukar faktiskt vara så, att det är ännu bättre än vad jag kommer ihåg när jag ser matchen på video.
 Det fanns en stabilitet hela tiden. Vi har ett bra försvarsspel i första halvlek och släpper bara till en enda kontring. Anfallsspelet kunde väl ha varit något bättre i första, även om vi skapade fyra klara chanser. Men i andra halvlek var spelet nästan intill perfekt, säger Lagerbäck, lägger armarna i kors, lutar sig tillbaka och ser så där extra nöjd ut.

Ljungberg skyttekung
En av huvudanledningarna till det som Lagerbäck liknar vid en nästan fulländad 45-minutershalvlek stavas Fredrik Ljungberg. Efter en något anonym första halva av matchen fick Arsenals kantknutne kvicksilver friare tyglar.
 Vi ville att han skulle kunna vandra in lite mer i planen än han gjorde i första, framför allt för att få igång ett bättre spel in på fötterna på de offensiva mittfältarna och forwards, förklarar Lagerbäck.
Det gav önskat resultat. Ljungberg fick en bulgar utvisad, sulsnurrade suveränt med sig bollen inför 10-målet och var sedan med i uppbyggnadsfasen då Zlatan Ibrahimovic satte punkt för målskyttet med en konstspark.
Ljungberg stortrivs i landslaget för närvarande. Han är en av kvalspelets absolut bästa målskyttar med sju mål. Bara tjecken Jan Kollar (9) och portugisen Pedro Pauleta (8) har bokförts för fler fullträffar under det europeiska kvalet.

Kritik mot försvaret
Totalt har Sverige gjort 26 mål i VM-kvalet, och bara släppt in två. Men om anfallsspelet hyllats har det svenska försvaret fått utså en hel del kritik, särskilt efter träningsmatchen mot Tjeckien i mitten av augusti. Till och med matchspeakern betonande bristerna under uppvärmningen i lördags. Lagerbäck vet inte om han ska vara förvånad, förstående eller förbannad.
 Egentligen borde man väl vara förvånad, men jag är inte förvånad över någonting längre i den här branschen. Vi slå ett av Europas bästa landslag med 21 och folk är totalt upptagna av brister i försvarsspelet. För mig är det lite av en pseudodebatt.

Kan bli bästa tvåa
Att Tjeckien i helgen förlorade mot Rumänien med 02 gör att Lagerbäcks landslag kom närmare VM i Tyskland.
 Det var bra för oss att Tjeckien förlorade. Som det är nu är det ju lagen i vår grupp och Englands grupp som ligger bäst till för att bli de bästa tvåorna.
Tre poäng mot Ungern i Budapest på onsdag innebär att Lagerbäcks manskap som sämst blir tvåa i grupp 8. Sveriges strålande målskillnad gör också att det sannolikt räcker med sex poäng under de avslutande tre matcherna mot Ungern, Kroatien och Island för att ta en direktplats som grupptvåa.
I grupptvåornas tabell där lagen i sjulagsgrupperna får räkna bort mål och poäng mot gruppjumbon är Sverige i dagsläget på andra plats, efter Sven-Göran Erikssons England.
 Det kan vara så att vi kan förlora en match och ändå gå direkt till VM. Men för att vi ska vara helt säkra måste vi ta sju poäng till, sammanfattar Lagerbäck.
 Men jag skulle bli väldigt besviken om vi inte tog oss till VM.

Mer läsning

Annons