Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagrell tror på allsvensk fotboll i tv till helgen

Det blir troligen allsvensk fotboll i tv redan i den första omgången – om man får tror Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell:
–  Jag tippar att avtalet blir klart under onsdagen.

Annons
Efter segdragna förhandlingar köpte schweiziska Kentaro i början av mars tv-rättigheterna för all svensk elitfotboll under de kommande fem åren. Priset: 1,35 miljarder.
Men med bara fyra dagar kvar till den allsvenska premiären förhandlar Kentaro fortfarande med bolagen som sänder i Sverige. Lars-Åke Lagrell hade en förhoppning om att kunna presentera en uppgörelse under den allsvenska upptaktsträffen i Borås under tisdagen, men det gick inte:
 Det är den segaste frågan jag varit med om, det här har tagit över ett år. Men om det rör sig om så stora pengar måste man ha viss förståelse.
Svenska fotbollförbundets egenägda produktionsbolag Onside kommer att producera tv-bilder från den första omgången, frågan är nu hur mycket tv-bolagen är villiga att betala för att köpa rättigheten.
 Signalen finns där redan, så för vår del kan beslut om sändningarna tas hur sent som helst, säger Lagrell.

Tuffa utspel
Förhandlingarna har kantats av hårda utspel, bland annat har Kanal 5:s vd Manfred Aronsson sagt att han "undrar om Lagrell går på rökheroin" med tanke på summorna som diskuteras.
 Vi har haft lite mejlväxling efteråt. Manfred sade något som han inte menade, säger Lagrell till TT.
 Vi har sålt till ett pris som vi anser är ett marknadsmässigt pris. Det ligger på nivå med det som norsk fotboll har, och det avtal som finns för svensk ishockey.
Förbundet har å sin sida insinuerat att tv-bolagen har gått ihop för att hålla nere priset:
 Jag har aldrig talat om en kartell, det ordet undviker jag eftersom det handlar om lagbrott. Jag utgår ifrån att man följer svensk lag, och att anklagelserna om en kartellbildning är felaktiga.
Tv-källor hävdade under tisdagen att det ännu skiljer en del mellan vad Kentaro vill sälja för och vad tv-bolagen är villiga att betala, men Lagrell har en annan bild:
 Jag kan inte garantera att det blir sändningar redan till helgen, men jag är ändå övertygad om att vi får ett avtal under de närmaste dagarna. Mitt tips är onsdag.
I rättighetspotten finns bland annat det allsvenska fotbollsmagasinet. Under förra säsongen sändes Avspark i TV3 med tittarsiffror kring 100 000, förbundet vill nu gärna tillbaka till miljonpubliken i SVT:s Fotbollskväll men är inte beredda att betala extra för det:
 Om vi går tillbaka i tiden ville ISPR att vi skulle skjuta till 30 miljoner per år för att rädda kvar Fotbollskväll i SVT när vi skrev det förra tv-avtalet, men det kände vi att vi inte kunde försvara gentemot våra föreningar. Någon sådan subventionering är inte aktuellt den här gången heller.
 Men jag är ganska säker på att vi ändå kommer att ha ett fotbollsmagasin i SVT, TV3 eller TV4, säger Lagrell.

Oklart om landskamper
Vad som händer med "Veckans match" i Canal plus, pay-per-view-sändningarna i kabelbolagen UPC, Com Hem, och Canal Digital, kommande landskamper på hemmaplan, samt superettan och damallsvenskan är också oklart. Utebliven tv-exponering skulle givetvis göra svensk fotboll mindre attraktiv för sponsorer.
 Men att det skulle vara svart i rutan är inte så jäkla troligt. Jag är beredd att satsa mycket pengar på att det inte blir så.

Mer läsning

Annons