Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landslagsmannen tar en paus

Han togs ut i landslaget, drömde om att bil proffs och utsågs till årets genombrott på Medelpads idrottsgala så sent som i februari.
Nu meddelar Alexander Sund att han avbryter sin boxningskarriär.
– Jag blev så sjukt less på allt bantande, säger Sund.
Trist för Sundsvalls BK – som däremot har förstärkt på tränarsidan.

Annons

I somras gick den 20-årige boxningstalangen Alexander Sund sina första matcher som landslagman. Under samma år gjorde han sin bästa säsong någonsin och sa själv i en intervju med ST i december i fjol att drömmen var att vinna över Oliver Flodin och ta sig upp som ohotad etta i år.

– Jag vill slå honom, vara etta, vinna SM och få mer landslagsuppdrag. Det är prio ett. Drömmen om att bli proffs är större i dag.

I dag är tonerna helt andra. SM är bara några veckor bort, men Alexander Sund tänker inte ställa upp.

– Det stämmer att jag har slutat. Jag är less på det.

Varför då?

– Det har varit mycket. Någon förlust, bortdömd i någon match och så allt bantande. Jag orkar inte banta så mycket. Man ska ner sju kilo på tre veckor och var inte direkt tjock innan.

Sundsvallsboxaren som boxades i 69-kilosklassen gick sin sista match första helgen i mars - men karriären är inte nedlagd för alltid.

– Jag håller i gång själv nu och kommer kanske i gång under sommaren igen. Det blir kanske någon match i september men då får det bli i 75-kilosklassen.

Vad ska du göra för att hitta motivationen igen?

– Det får komma av sig själv. Det rycker lite i armarna redan nu. I helgen var jag i Härnösand och kollade och då blir man sugen. En gång boxare alltid boxare.

Något som också tränaren Christer Starrin hoppas på.

– Jag hoppas att han kommer tillbaka och jag tror att han gör det även om det inte blir något SM i år, säger han och fortsätter:

– Alexander är inte lastgammal och får han bara suget tillbaka kan det komma något gott ur det här.

Sundsvalls BK må ha förlorat en landslagsboxare för stunden, men har i stället fått in en landslagstränare.

– Jag har fått hjälp av en tränare som heter Ghazem Sadhegi, som har varit iransk landslagstränare. Han är pensionerad och just nu är kör han mer än vad jag gör, säger Starrin.

Mer läsning

Annons