Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter silver-Stina – nu går vi för guld

/

När Charlotte Kalla kom till Lugnet för ett sista träningspass tittade även solen fram. Vår skiddrottning sken om möjligt ännu starkare. Hon utstrålar stor trygghet. Det behövs. I dag jagar hon VM-guld.

Annons

Vid det sista mötet med pressen inför dubbeljakten framhöll hon glädjen i sin skidåkning.

– Den finns där hela tiden nu. Tekniken stämmer och formen är god. Allt harmonierar helt enkelt.

Det goda humöret började redan vid ett mingel med oss i media förra lördagen. Charlotte Kalla var då nyligen nedstigen från hög höjd och skulle ut och träna i Östersund. Ett dygn senare slog hon till med sitt fantomlopp där hon krossade både Marit Björgen och Therese Johaug.

– Efter framgången i Östersund längtade jag genast hit till Falun. När det går bra är det viktigt att få behålla den positiva känslan i både kropp och huvud, berättade Kalla om sina funderingar inför lördagens skiathlon.

Leendet var detsamma fredag förmiddag. På väg ut till spåren slängde hon käft med kompisen Robin Bryntesson, som höll på med något av alla sina upptåg för TV.

Sen följde ett nästan två timmar långt träningspass med stort fokus mot klassiskt. En som följde Charlottes förehavanden på nära håll var landslagets damtränare Mattias Persson. Han filosoferade kring loppets utveckling:

– Tempot blir högt uppdrivet från första stavtag. Det går uppför första kilometern och den som inte har hjärta, lungor och ben i gång redan i startfållan, riskerar få känna av mjölksyran nästan direkt, konstaterar Mattias Persson.

Finns formen där som i Östersund kommer Charlotte Kalla slåss om guldet. Själv liknade hon VM-genrepet, "vid ett cykelhjul som bara rullade på under loppets alla tio kilometrar".

Åkningen fungerade alltså nästan av sig självt. Den känslan lär behövas igen, för Mattias Persson fortsätter sitt resonemang:

– Jag ser Therese Johaug som draglok med Marit Björgen och Charlotte strax där bakom. Sen får vi se om någon fler orkar hänga med.

Men polskan Justyna Kowalczyk då, försöker jag?

– Hon tror jag inte orkar i längden, även om hon är stark uppför i klassiskt, kommer det direkt från Sveriges damtränare.

Charlotte Kalla har vunnit mycket, men aldrig någon mästerskapsmedalj på hemmaplan. Av den enkla anledningen att hon inte har fått chansen. Det var 22 år sedan senast i Falun, så långt ifrån alla skidåkare ges över huvud taget möjligheten.

Kallas chans är nu och en vecka framåt. Hon är i bästa slag. Får all den service som tänkas kan. Nu är det upp till henne själv att göra resten. Närmast i dagens dubbeljakt där ett helt koppel norskor är svårast emot.

Mer läsning

Annons