Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han får norrmän att heja på Sverige

/

Söndagen den 1 februari är en dag som den Kovlandsfostrade sprintåkaren Johan Edin inte kommer att glömma i första taget.
Han var nedstämd och besviken efter en misslyckad SM-sprint i Ånnaboda. Johan hade gett upp hoppet om VM på hemmaplan.
Tio minuter innan VM-truppen offentliggjordes kom beskedet "du är med".

Annons

– Ja, jag var nere och besviken, och trodde att nu var det kört med VM. Men tio minuter innan truppen skulle presenteras kom förbundskapten Rikard Grip och tog mig åt sidan och sa "du är med". Då kände jag glädje och lättnad. För innan han kom hade jag gett upp. Så det var en dag som var upp och ner. Som tur var blev det upp, säger Johan Edin.

Och det var en och annan som säkert höjde ögonbrynen när Johans namn fanns på den lista av VM-åkare som Rikard Grip visade upp i Ånnaboda.

Vem är då denna "doldis" i VM-truppen?

Sporten åkte till andra sidan "Kölen", närmare bestämt till Brumunddal, 15 kilometer norr om Hamar, får att ta reda på mer om Johan Edin.

Berätta, vem är Johan Edin?

– Jag är 27 år och kommer från Kovland utanför Sundsvall och har hållit på med skidåkning, längdåkning och skidorientering, i hela mitt liv. Jag har även spelat hockey och varit med i fotorientering. Jag gick på skidgymnasiet i Mora, men har även bott i Falun och Borlänge. Kovlands IF är min moderklubb, men nu tävlar jag för IFK Mora.

I Norge har Johan bott i ett och ett halvt år, och det var kärleken till sambon Eli som förde honom till vårt västra grannland.

Nu när du med i VM-truppen måste det väl vara lite av fiendeland du bor i?

– Ja, jag och Martin Johansson (Johans klubbkompis och VM-uttagen bor i Oslo) har laddat för det här. Vi kollar lite hur de gör, så visst är det fiendeland, säger Johan och skrattar.

När Johan flyttade till Brumunddal klev han rätt in i en riktig skidfamilj där det mesta kretsar kring längdskidåkning. Johans sambo Elis mamma är förre längdstjärnan Hilde Gjermundshaug Pedersen som har både OS och VM-guld på meritlistan. Hon har även vunnit Tjejvasan. Även Eli och tvillingsystern Ida är duktiga skidåkare. Tillsammans med mamma Hilde vann de stafetten i norska mästerskapet 2006.

Hur blir det här då, var kommer "svärmor" Hilde G att ha sina sympatier om två veckor?

– I Sverige så klart, hela familjen kommer till Falun och de ska ha svenska mössor och flaggor, där är det ingen tvekan, säger Johan.

När vi gör den här intervjun är det exakt två veckor kvar till sprinttävlingarna i Falun.

Har du målat upp någon bild om hur det kommer att bli?

– Ja, jag har en bild av att det kommer att vara en härlig inramning med mycket folk, och att det gäller att ställa in sig mentalt, att man inte blir överraskad och tänker "oj vad mycket folk". Det kommer att bli en härlig upplevelse, en dröm som gått i uppfyllelse, säger Johan.

Det är inte bara Hilde G Pedersen som satt Brumunddal på idrottskartan. Även Ole Ellefsäter som blev den förste norrmannan att vinna Vasaloppet, det var 1971, kommer från orten vid Mjösas östra strand. Och precis som Hilde har Ole även både VM och OS-medaljer på sin meritlista.

– Jag brukar träffa på honom i skidspåret i bland. Han håller i gång och är still going strong, säger Johan.

Mer läsning

Annons