Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan Olssons frustration: "Gick inte att gå ifrån"

/

Ingen slår Petter Northug i en spurt. I Faluns VM-femmil besannades detta faktum än en gång. Han syntes sällan till under kraftprovet och när han någon gång glimtade förbi, verkade han mer eller mindre halvdöd. Ändå vann han.

Annons

– Jag visste inte ens att han var med oss in på stadion, sa bronsmannen Johan Olsson till Sverige Radio kort efter loppet.

Men när han kom, så gick det i raketfart. Spurten iscensattes mellan ryssen Vylegzhanin och tjecken Bauer. Ingen kunde svara och Northug tog sitt fjärde guld här i Falun.

– Jag har gjort ett gediget jobb för att vara rustad till att tåla gå en femmil. Men jag är samtidigt lite paff just nu. Det är mycket intryck och tankar som dyker upp. Jag är lite ordlös, sa världsmästaren till norska NRK direkt efter målgång.

Om Petter Northug är världens bäste skidåkare, så är Johan Olsson, Åsarna IK och Sundsvall, näst bäst.

– Det var ett väldigt svårt lopp på ett tufft underlag. Det blev nästan omöjligt att gå ifrån, men för min del fick jag lite flax på upploppet när ryssen tog några felskär. Det gav mig bronsmedaljen lite tursamt, fortsatte Olsson i radiointervjun.

VM-femmilen blev en av de tyngsta i skidhistorien. En redan före start hårt sliten bana blev inte bättre av snön som föll ymnigt under de fyra första milen.

– Det var en av de tuffaste femmilar jag någonsin kört. Inte är det kul när det blir så här. Jag kände mig pigg och alert, men det gick inte gå ifrån i det här föret.

Orden var Anders Södergrens. Veteranen blev till slut femtonde man, bara 24 sekunder från Northug.

Men Södergren var länge uppe och körde på den tredje och fjärde milen. Ett tag hade han 12 sekunders ledning, men Vylegzhanin offrade sig och täppte till luckan.

– Vi i Sverige är visst inte så bra på det här med saltning, fortsatte Södergren. Visserligen är det lika för alla, men det var bitvis väldigt bedrövliga förhållanden. På hästskon in mot varvningen och målet, var det bara en massa djupsnö.

Den svenske veteranens känslor var dubbla efteråt.

– Jag hade så gärna velat vara längre fram, formen finns där, men jag har ingen chans sista biten. Då finns inte farten, konstaterade Södergren.

Johan Olson tog alltså sin tredje medalj på lika många starter. Han förvånade nu också med att kunna spurta starkt. Det blev guld i onsdags i fristilen, silver i stafetten och brons på femmilen.

– Klart man vill vinna, men det var väldigt svårt, fortsatte han i sin radiointervju.

Olsson var ändå den som tillsammans med Anders Södergren satte färg på loppet. Johan drog och drog under flera olika sekvenser i loppet, men det gick inte spränga fältet.

Tjecken Lukas Bauer var den ende som bytte skidor efter 45 kilometer. Ingen annan vågade. Det gav honom ett silver och snudd på guld.

Mer läsning