Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Därför är hon min bragdguldsvinnare

Annons

Bragdguldet stannar i Sundsvall – åtminstone om jag får bestämma.

Det är på tisdag som Svenska Dagbladet delar ut ett av de största priserna man kan få som idrottare i Sverige, och Charlotte Kalla är en av de stora favoriterna.

Tidigare i veckan kom nyheten att Kalla är dubbelt nominerad till Jerringspriset som delas ut på Idrottsgalan den 19:e januari. Hon är nominerad som både individuell åkare och som en del av stafettlaget som hon förde till OS-guld i Sotji efter en magisk avslutning på sista sträckan.

Chansen är väldigt stor att Kalla tar hem Jerringpriset senare i vinter – och jag tror att hon ser till så att Bragdguldet stannar i Sundsvall på tisdag.

Förra året var det Johan Olsson, numer boendes i Sundsvall, som fick ta emot Bragdguldet efter hans VM-guld på femmilen och nu lär det bli en ny Sundsvallsbo som får priset.

På Svenska Dagbladets hemsida finns Sarah Sjöström, Helene Ripa, Meraf Bahta, Charlotte Kalla, Damstafettlaget, Herrstafettlaget, Zlatan Ibrahimovic, Lotta Schelin och U21-landslaget med i en omröstning där läsarna kan rösta på vem de tycker ska få priset. Det är ingen vågad gissning att någon av dessa väljs ut av juryn som sammanträder på tisdag till veckan.

Om Kalla får priset själv eller tillsammans med stafettlaget spelar ingen roll – men hon bör vinna.

Den prestation som hon stod för under OS i Sotji var något som många av oss aldrig kommer att glömma. Det blev dubbla silver individuellt och dessutom ett minnesvärt stafettguld som hon låg bakom till väldigt stor del.

Själv följde jag upphämtningen i stafetten på ett lite annorlunda sätt. Planen var att se loppet på gymmet samtidigt som jag tränade kondition på en crosstrainer, ni vet en sådan där maskin som påminner om skidåkning.

Tyvärr var jag lite sent ute och fick se inledningen hemma innan jag stressade iväg. När jag väl var i gång med träningen och hade kopplat in mina hörlurar till tv-skärmen framför mig såg det inte ut att bli något guld – men Charlotte Kalla ville annorlunda.

Hon låg 25 sekunder efter på sistasträckan, men hämtade in sekund för sekund.

I takt med att hon tog in mer och mer på toppduon bestående av finskan Krista Lähteenmäki och tyskan Denise Herrmann ökade även jag omedvetet takten på min crosstrainer. Vid målgång skrek jag rakt ut och har aldrig hållit ett sådant högt tempo under ett träningspass, varken förr eller senare.

Det tempot var dock inte i närheten av den ursinniga fart som Charlotte Kalla åkte i. Trots att hon endast hade sekunder ned till fjärdeplatsen och långt upp till ett guld så gick hon ut med inställningen att satsa allt för att komma ikapp.

Hon förvandlade ett omöjligt utgångsläge till ett historiskt guldlopp.

Det är klart att hon förtjänar Bragdguldet för det.

Mer läsning

Annons