Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kul för Svanebo – viktigt för sporten

Annons

Det fanns en tid när folk skulle höja på ögonbrynen om det inte fanns ett antal skidåkare från Medelpad i för det första landslagssammanhang – och för det andra i de stora internationella mästerskapen.

Men storhetstiden ebbade ut och glansen från främst 1980- och 90-talet har obönhörligt tappat allt mer av sin lyster. Trots ett och annat gästspel i världscupen av Anders Svanebo de senaste säsongerna.

Nu får samme Svanebo i alla fall mig att drömma om en ny era, där Skidmedelpad åter blir att räkna med.

Så mycket betyder nämligen fredagens stora lokala glädjebesked, att den snart 31-årige Sundsvallsbon tar plats i A-landslagets träningsgrupp inför nästa säsong.

För bara ett par veckor sedan tvekade han inför fortsättningen. Visserligen hade proffssatsningen (tjänstledig från räddningstjänsten) givit utdelning i form av uttagning och debut i Tour de Ski och även landslagsuppdrag i ett par andra världscuptävlingar. Men det stora målet, VM i Falun, nåddes aldrig, utan Svanebo fick nöja sig med en roll som "reserv på hemmaplan". Och på SM var han bara så nära prispallen man kan komma (fyra som bäst på femmilen).

Så mycket har jag dock följt skidsporten, att jag kan slå fast att Anders Svanebo aldrig varit bättre och med tanke på att det tar massor av träningstimmar och tävlingar på högsta nivå för att ta nästa kliv är det inte omöjligt att det verkligt stora genombrottet fortfarande väntar på honom ...

Det tror uppenbarligen också förbundskapten Rikard Grip, som när en veteran som Daniel Richardson och en tidigare late bloomer som Lars Nelson valt att hoppa av världscupcirkusen sätter sin lit till blan andra Svanebo.

Jag gissar att Charlotte Kalla också gläds extra över sambon Svanebos landslagsuttagning. Och tänk om detta också gör att fina ungdomsklubben Stockvik åter kan skapa åtminstone ett dugligt SM-stafettlag på benen igen.

Då kan vi medelpadingar titta mer framåt än bakåt igen, och inte bara nostalgiskt tänka på Magdalena Forsberg (Wallin), Karin Svingstedt, Anette Fanqvist, Henrik Forsberg, Vladimir Smirnov med flera ...

Mer läsning

Annons