Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många startande i Stöde

/

I yrande nysnö gick årets upplaga av Öknerundan av stapeln. Över 120 ungdomar från sex till arton år skidade i klassisk stil.
– Glädjande att det är så många unga som åker skidor, det är ett uppsving, säger tävlingsledaren Sören Ödmark Stöde IF.

Annons

Först ut var de yngsta tappra åkarna under åtta år som gav sig ut på en kilometer lång bana. Lite längre var banan för det tioåriga åkarna, där Ruth Olsson tog hem segern i sin klass.

– Det var kul att vinna, det var jobbigt att åka men gick bra ändå, säger Ruth Olsson strax efter hon fått sin pokal och stått överst på podiet under prisutdelningen.

I klassen för 11-åriga pojkar var banan 2,5 kilometer lång. Under uppvärmningen spekulerar de två klubbkamraterna Lukas Walther och Lukas Ejvinsson om vem som tar hem seger.

– Jag tror att Lukas vinner i dag, det brukar han göra i vanliga fall, säger Lukas Ejvinsson och sneglar på klubbkamraten som verkar hålla med om det. De båda killarna känner varandra mer än väl, både som bästa vänner och i skidspåret som klubbkamrater.

En kuperad bana med många luriga kurvor och backar att ta sig igenom väntar killarna.

– Det är svårt med alla kvicka branter, jag satsar på att fiskbena mig uppför dem, säger Lukas Walther.

Klubbkamraten Lukas Ejvinsson hade även han en plan för att klara den tuffa banan.

– Jag har laddat med drickyoghurt. Satsar på att hålla ett jämt tempo så att jag orkar alla backarna, säger han.

Dagarna innan tävlingen bjöd på varmgrader och ett smältande snölager. Ingen fara att bli utan, men nysnön som föll under natten gjorde vallningen lättare för de tävlande.

– Hade det varit plusgrader hade det blivit lite knepigare att få ett bra fäste, säger Madeleine Dahlin tränare Kovland IF.

Tidigt på morgonen började arbetet med att få i ordning spåren.

– Det krävs mycket jobb med en sån här tävling, banan är väldigt utmananden med många backar och skarpa kurvor, det gäller att underlaget är bra, säger Sören Ödmark.

Han ser en glädjande trend inom skidåkningen - allt fler ungdomar kommer till tävlingarna.

– Det är väldigt glädjande att se alla unga. Vi får hoppas att det gör att fler håller i och fortsätter även när de blir äldre, säger Sören Ödmark.

Öknerundan körs helt i klassisk stil, något Sören Ödmark tycker är viktigt att hålla kvar.

– Ska man bli en bra skidåkare krävs att man kan åka klassiskt. Annars gillar många att åka skate, speciellt föräldrarna som slipper valla lika mycket!

Mer läsning

Annons