Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olsson fortsätter – vill vinna Vasaloppet

/
  • Han är van vid att kliva upp på pallen i världscupen, VM och OS. Ska Johan Olsson även få ta emot kransen på upploppet av Vasaloppet?

I Falun blev han VM-guldmedaljör på 15 kilometer. Nu ska Johan Olsson även bli bäst i världen på långlopp. I en intervju i DN berättar Sundsvallsbon att han inleder en tvåårssatsning med Vasaloppet som huvudmål.

Annons

Det mesta tydde på att Johan Olsson hade gjort sitt som tävlingsåkare efter VM i Falun. Efter två OS- och VM-guld och ytterligare en uppsjö av stora mästerskapsmedaljer var det givetvis inga konstigheter att 35-åringen ville trappa ned.

Men nu har han ändrat sig.

Efter att ha tränat med norska Team Santander inför årets vasalopp fick han ny motivation. Loppet blev aldrig av på grund av en sjukdom, men det var ändå tillräckligt för att han skulle inleda en satsning på långlopp med laget. Han berättar bland annat att han fått mycket inspiration av bröderna Anders och Jörgen Aukland och Tord Asle Gjerdalen som ingår i laget.

– När jag var med teamet i Åre och under Vasaloppet kände jag att det här var något jag blev motiverad av att vara med på. Jag skickade ett sms häromdagen till Anders (Aukland) och skrev att jag inte varit så här motiverad på 15 år, säger Olsson till DN.

Som småbarnsförälder blir det ett pusslande med livet som elitidrottare, därav att det tagit lite tid att bestämma sig.

– Det som gjort att det tagit lite tid beror dels på att jag har haft rätt så många förfrågningar. Men mestadels har det handlat om att diskutera med (frun) Anna och se möjligheter i den här satsningen.

Satsningen är på två år och det stora målet är just att vinna Vasaloppet – och långloppsserien Ski Classics.

– Ja, självklart. När jag ger mig in i det här så är det målet, det är det som är motivationen.

I så fall sällar han sig till en unik skara. Nils "Mora-Nisse" Karlsson, Sixten Jernberg, Assar Rönnlund, Sven-Åke Lundbäck, John Lindgren och Sven Utterström är de enda som har lyckats vinna individuella guld i OS- eller VM och Vasaloppet. Än så länge, bör tilläggas.

Mer läsning

Annons