Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidstjärnan berättar om hjärtproblemen – har en inopererad monitor

/
  • Anders Svanebo ska träffa sin hjärtläkare i augusti och hoppas då få veta mer om sina problem.
  • Anders Svanebo visar upp hjärtmonitorn som han har inopererad och som ska tas ut i augusti.
  • Anders Svanebo tränar just nu hårt inför kommande säsong i skidlandslaget. Samtidigt dras han med hjärtproblem.

Anders Svanebo har nyligen fått en plats i landslaget och en nystart i karriären – samtidigt dras han med hjärtproblem.
Snart ska 31-åringen ta bort den inopererade monitorn som läser av hans hjärta och han hoppas till slut få en riktig diagnos.
– Om jag skulle få en ny bedömning där de säger att det inte är bra om jag anstränger mig, då slutar jag på stående fot, säger landslagsåkaren.

Annons

Nyligen tog Anders Svanebo och sambon Charlotte Kalla varsitt SM-guld i rullskidor uppför Södra Bergets backe. Svanebo hade dessutom varit en av de drivande bakom tävlingen och bland annat varit med och bestämt hur banan skulle se ut.

– Det var roligt att få vara med och påverka lite, och jag tycker det föll väl ut, fortsätter Stockviksåkaren.

Han hade planerat att avsluta skidkarriären med SM-veckan i Sundsvall, men landslagsplatsen har gjort att Svanebo fortsätter sin elitsatsning.

Redan 2010 fick han chansen i världscupen, men i Lahtis det året fick han bryta på grund av hjärtproblem i form av en rytmstörning som han dragits med under hela karriären.

– Första gången var under en träning i Bergeforsen 1999 eller 2000. Jag var 15-16 år och blev livrädd, säger han i dag.

Sedan dess har Svanebo lärt sig att leva med problemen, och för tre år sedan opererade han in en hjärtmonitor som heter Reveal.

– Den fungerar som en bandspelare som lyssnar av hjärtat. Jag brukar åka in och läsa av den på sjukhuset när jag har känt av symptom, förklarar Svanebo.

Hur ofta kommer problemen?

– Det kommer sporadiskt i samband med ansträngning. Det kan vara två gånger på en vecka, och sedan kan det gå ett halvår emellan. Senast var under ett träningspass i påskas.

Tanken var att monitorn skulle tas ut redan i våras. Nu vill läkarna att det ska göras i augusti, men Svanebo vill skjuta på ingreppet till efter vintersäsongen för att inte missa träning i höst.

Man har hittills inte kunnat fastställa en exakt orsak till vad Svanebos rytmstörningar beror på, men man har kunnat utesluta en del allvarligare varianter som exempelvis kammararytmier.

– Hittills är hjärtrusningar i samband med ansträngning de problem jag haft. Samtidigt, om jag skulle få en ny bedömning där de säger att det inte är bra om jag anstränger mig, då slutar jag på stående fot. Då blir idrotten väldigt liten i förhållande till konsekvenserna och då spelar ingen pallplats någon roll, säger han och fortsätter:

– Men än så länge har jag inte fått höra något sådant, det kan till och med vara så att det blir bättre genom att träna.

Mer läsning

Annons