Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SVT-experten: "Idrotten är ganska gammeldags"

/
  • Johanna Ojala kommer befinna sig mer i tv-studion än i spåret under denna säsong.

Hon fick jobbet av Thomas Alsgaard efter att han tröttnat på att bara möta gubbar som tror sig veta allt på tränarposterna inom längdsporten. Men det är fortfarande sällsynt med kvinnliga tränare på elitnivå och denna säsong kommer en av de mer rutinerade tränarna befinna sig mer i TV-studion än i spåret.
– Det finns otroligt mycket att göra för att nå jämställdhet, säger SVT-experten Johanna Ojala.

Annons

Johanna Ojala, som kommer från Ånge men numera bor i Undersåker utanför Åre, har varit tränare för Thomas Alsgaards Team Leaseplan Go sedan 2013. Hon har ansvarat för allroundåkarna i det norska teamet, som varit lätta att känna igen i spåret med sina tigerrandiga dräkter.

Tävlingsdräkten ser likadan ut till årets säsong, men Ojalas roll kommer att se annorlunda ut efter att hon blev mamma för första gången i somras.

– Rent operativt, ute på fält, är jag mammaledig. Jag hjälper i stället till med administrativa saker som att boka boenden och vallabodar, säger Ojala som i stället kommer att följa större delen av säsongen från Vinterstudion i SVT, där hon är expert.

När SVT sänder från Bruksvallarna i helgen påbörjar hon sin tredje säsong som expert i Vinterstudion, vars popularitet märks tydligt för Ojala.

– Det är faktiskt helt galet. Jag får mail från människor som jag inte känner i både Norge och Finland, där de kollar mycket på svenska Vinterstudion.

– Jag träffade en kvinna på en norsk fjälltopp och frågade om hon kunde ta en bild på mig där uppe på toppen. Då sa hon: "Men du, det är du från Vinterstudion. Jag vill bara säga hur bra du är", säger Johanna och berättar att mötet slutade i att hon själv fick ställa upp på en selfie med kvinnan.

Näthatet som många andra offentliga profiler vittnar om är inget som Ojala fått utstå efter hennes framträdanden i tv-studion.

– Det har inte nått mig om någon har hatat mig. Jag är tack och lov förskonad från det.

Ojala är fortfarande tjänstledig från jobbet som tränare och lärare på skidgymnasiet i Östersund och vet för tillfället inte vad hon kommer göra efter denna säsong.

– Jag får se hur det känns när beslutet väl ska tas i vår. Silly season för tränare inom längdåkning är i april och maj, säger Ojala som tidigare har uttryckt en önskan om att få jobba mer med dameliten i Sverige.

Har du fått jobberbjudanden från andra håll?

– Ja, men inte från förbundet. Men det finns lite olika projekt här och där, så det finns en hel del att ta ställning till i vår och sommar. Jag kanske helt har ändrat värderingar och intresse då. Men jag tenderar att falla tillbaka till att prata om träning ganska ofta, så jag kommer nog vara kvar inom branschen.

Då Ojala saknas blir en redan liten skara av kvinnliga skidtränare på elitnivå en profil fattigare, men samtidigt tillkommer en kvinna på en tränarpost inom den svenska skidsporten när Martina Höök, som tidigare varit aktiv på Vintersportcentrum, tagit över som juniorlandslagstränare efter Gunnar Hammarberg.

– Där har längdförbundet snäppat upp och visar att de tar det på allvar och vågar, säger Ojala som tror att normen för tränarna behöver förändras.

– En utövare skulle förmodligen beskriva en tränare som en äldre man med lite gubbmage. Det har liksom inte varit en kvinna som tagit den rollen. Inom forskning ser man att män väljer män och även att män väljer att forska på män, så normer och förutsättningar blir utefter män. Men halva samhället består av kvinnor, så det borde finnas saker som är utformade efter kvinnor också.

33-åriga Ojala menar att idrotten överlag har en lång väg att gå när det gäller jämställdhet.

– Idrotten är ganska gammeldags och förlegad. Det lever kvar många ingrodda traditioner och normer. Det finns otroligt mycket att göra för att nå jämställdhet.

Johanna Ojala tror själv att hon bidragit med en ledarstil som skiljt sig från vad som varit vanligt inom sporten tidigare.

– Många kan tycka att en ledare ska vara hård och peka med hela handen, men det var det som Thomas Alsgaard ville komma ifrån. Han hade mött så många gubbar som tyckte att de visste och kunde allt. Ödmjukheten fanns inte och då tyckte han att jag kunde passa för det jobbet. Och det håller jag med honom om, där gjorde han en rättvis scouting av mig.

– Jag vet inte om det är jag som kvinna, men jag som person tycker att alla ska lyssnas på och ta in processa och därefter ta ett beslut och komma med råd eller tips och tricks utifrån min kunskap.

På en punkt ser Ojala ändå att längdsporten kommit en bra bit på vägen när det kommer till skillnader mellan män och kvinnor – ekonomin.

– Ser man till sponsring generellt inom idrotten skiljer det något enormt. Sponsorpengarna fördelas 80-20 mellan män och kvinnor. Men längdåkningen har kommit ganska långt där. Petter Northug tjänar storkovan men det vette fasen om inte Therese Johaug tjänar mer. Hon är en driftig affärskvinna.

När Johanna Ojala tittar i spåkulan inför årets säsong och värderar de svenska chanserna är det också damerna hon tror kommer märkas mest i spåret.

– För svensk räkning så kan vi kanske få se några fler pallplaceringar från Charlotte i världscupen och att Stina kan bli mer stabil på en hög nivå. Jag kan inte se något annat än att Charlotte kommer att gå touren när hon inte har något mästerskap att anpassa sig efter. Hur står hon sig mot Therese som är den stora favoriten? Det ska bli spännande att följa.

– På herrsidan är det svårare att säga om någon kommer slå igenom. Jag tänker mer att det ska finnas en stabilitet och etablering där. Jag hoppas att Teodor får revanschera sig från i fjol. Sen finns det några påläggskalvar som jag hoppas har tagit ett steg. Till exempel Johan Edin i sprint och Simon Andersson, som jag tror kan göra intressanta resultat i år.

Läs mer: Ojala om medaljerna och drömmarna

Bruksvallarna klarar skidpremiären - öppnar på måndag för träning och motion

Northug planerar att åka premiären i Bruksvallarna

Mer läsning

Annons