Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långsiktig satsning ska göra KFUM till vinnare igen

/

Från vinnare i tvåan till förlorare i damettan.
Ett tufft steg för KFUM Sundsvalls unga tjejer.
– Men ett måste om man vill ha ett långsiktigt elitlag, säger coachen Viveca Löv.

Annons
Sundsvall Dambasket vann damettan i fjol samtidigt som KFUM Sundsvall imponerade stort i tvåan. Så båda valde att kliva upp ett snäpp i seriesystemet.
Men övergången till damligan för Sundsvall Dambasket har gått betydligt skonsammare än vad övergången till ettan gjort för farmarlaget KFUM Sundsvall.
KFUM har gått från att i stort sett vinna varje match till att förlora stort match efter match. Hittills har laget sex raka förluster där de endast gjort hälften så mycket poäng som motståndarlagen.
Såna förluster kan man inte förbereda sig mot. Men tjejerna håller ändå huvudet uppe, säger coachen Viveca Löv.
Viveca säger att uppflyttningen till damettan var nödvändig för basketen på sikt.
När damerna gick upp i ligan tvingades de värva ihop ett helt nytt lag för att vara konkurrenskraftiga. För att Sundsvall ska kunna få fram egna produkter så småningom måste vi spela i näst högsta serien.
Inledningen av säsongen har av förklarliga skäl varit tuff.
Men ändå säger Viveca att glädjen finns där hos tjejerna på träningarna.
Det viktigaste är att de fortfarande tycker att det är kul. Och det är en utmaning att lära oss något av varje match. Det är inte fysiskt vi ligger efter, utan i spelförståelse, säger hon.
Samarbetet med Sundsvall Dambasket ligger dock i träda sedan ett par veckor tillbaka. Tanken är att spelare ska vandra emellan, men i dagsläget sliter de på med tunna trupper på varsitt håll.
De är inne i en period med mycket tuffa matcher och vill ha fokus inom gruppen. Våra tjejer tränar dessutom mycket i alla fall och det gäller för oss att skynda långsamt också. Men tanken om samarbete finns fortfarande, försäkrar Viveca.
KFUM Sundsvall består av spelare mellan 16 och 18 år samt tre tjejer som spelade med Sundsvall Dambasket i fjol. Talang finns det gott om, även om det syns att de än så länge väger allt för lätt mot betydligt mer rutinerade motståndare.
Nu gäller det att hålla motivationen uppe och dra lärdom av förlusterna.
Om de orkar så tror jag att det kommer att bli betydligt lättare framöver. Vi har snart Ockelbo hemma och de har också haft det tufft. Dessutom har vi lång ledighet över jul med gott om tid att ladda batterierna, säger Viveca Löv.

Mer läsning

Annons